Kraj trilogije i početak nečeg novog

autor: M. S. 0

Beogradski post metal bend Consecration se nakon dužeg vremena vraća u Novi Sad, i nastupa sutra, 10. novembra u Gerila baru sa početkom u 23h. Ovim najavljuju šesti studijski album, čiji je radni naziv „Plava laguna“.

Photo&Design: Jovana Milovanović

Consecration je bend koji je specifičan za ove prostore na mnogo načina. Pre svega, po samom pristupu muzici, po načinu snimanja albuma i retkim svirkama. Već su prvim albumom „Aux“ najavili šta publika od njih može da očekuje, a to je mešavina psihodeličnog roka sedamdesetih i alternativne metal muzike karakteristične za bendove s kraja devedesetih i početka XXI veka.

Zatim, njihov drugi album „.avi“ snimljen je iz jednog tejka, čime su članovi benda želeli da svojim slušaocima prenesu atmosferu i autentičan doživljaj koji su i sami imali tokom stvaralačkog procesa. Svesni da snimak može imati nesavršenosti, odabrali su da ga baš takvog plasiraju publici i da je, na taj način, zainteresuju da poseti njihove nastupe po kojima su sada već prepoznatljivi.

Naredna tri albuma predstavljaju trilogiju, i svi su snimljeni iste, 2011. godine, ali su objavljeni u određenom, planiranom vremenskom razmaku. Tačnije, „Cimet“ i „Univerzum zna“ ugledali su svetlost dana 2013, a poslednji, „Grob“ 2015. godine. Sve ovo predstavlja i odraz poštovanja prema sopstvenom stvaralaštvu, ali i prema muzici kao umetnosti, koja u današnjem vremenu hiperprodukcije gubi svoj prvobitni smisao.

– Dok prva dva dela trilogije zvuče kao putovanje kroz mistični univerzum i potragu za smislom (možda, životnim), „Grob“ donosi kraj, mir i završetak putovanja. Zvuk je teži i dublji, i ne dozvoljava slušaocu da se isključi. Poslednja pesma, osmominutna „Ejmi“ konačno umiruje, uz pomoć laganog instrumentala. Na kraju ne postoji zaključak, ali je put otvoren ka nečemu novom, nečemu što još ne postoji – navodi se na njihovoj Fejsbuk stranici.

Danas mogu sve / Jer te osećam / Straža je moja da snevaš mirno / Praskozorje ljubičasto

Karte za ovu svirku dostupne su u Gerili, po pretprodajnoj ceni od 400 dinara, dok će na dan koncerta iznositi 500.

Nema komentara

Napišite komentar