Koncert za oči deteta

autor: Višnja Davidović 0

Ovaj vikend protekao je u ritmu pesama čuvene rok grupe Ekatarine Velike povodom obeležavanja 22 godine od odlaska Milana Mladenovića. Tribjut bendovi imali su koncerte u mestima širom Srbije, a u Novom Sadu su održane svirke na dve lokacije u Kineskoj četvrti.

Tačno u podne Novosađane koji su se obreli u Fabrici tada je zatekao nesvakidašnji prizor: skoro pa čitav jedan razred klinceza i klinaca iz Kreativnog M kutka sa flautama i gitarama većim od njih samih svirali su pesme EKV-a zajedno sa članovima benda IQV. Bili su istinska atrakcija za sve prisutne, bilo da su to bili njihovi ponosni roditelji, drugari ili neka druga prijatno iznenađena publika. Atmosfera je bila neverovatna, a ovaj omaž Milanu Mladenoviću dobio je svoj viši smisao, jer je dokazao da legenda i dalje živi i među najmlađima i da se kod tek stasalih generacija javlja kult Ekatarine Velike.

U nastavku programa, sastav "IQV" održao je koncert, a publika je bila deo njega u pravom smislu reči jer je horski ispratila svaki od stihova pesama. Na svirke ovakvog tipa Novosađani nisu navikli, budući da se desila u petak u podne, kada vikend još zvanično nije ni počeo, što se odrazilo na odziv ljudi. Mada, to je celom događaju dalo sasvim drugačiji, intimniji prizvuk. Niko od prisutnih nije bio ravnodušan i stajao mirno, svi su plesali i u potpunosti srasli sa poezijom Milana Mladenovića u ova dva sata. Interakcija benda sa publikom je došla tako prirodno već od taktova pre numere „Aut“ do samog kraja kada su se popeli na bis i izveli „Mi menjamo dan za noć“.

Bend "Krug" predstavio se u večernjim satima prepunom Kvarteru, i počeo nastup istom pesmom kojom je IQV ranije tog dana završio svoj. Grupu čine dva člana iz originalne postave Ekatarine Velike – Marko Milivojević, bubnjar sa najdužim stažom u EKV-u i basista Dragiša Uskoković Ćima koji su pre deset godina formirali „Krug“ sa još dva člana iz beogradskih „Vampira“. Ovaj dobro uigran četverac priredio je svim prisutnima veče za pamćenje. Koncert je protekao u konstantnom natpevavanju publike sa bendom, aplauzima, ovacijama i savršenom dinamikom između energičnih pesama tvrdog ritma i oni plavih, melanholičnih. Kako su stihovi Milana Mladenovića bili u prvom planu to veče, izveli su i pesme koje nisu iz opusa EKV-a, poput čuvenog hita Šarla Akrobate „Ona se budi“ pred sam kraj, kada ih je raspevana masa dozvala na bis.  

Oba tribjut benda su taj dan ispunila očekivanja publike, ali je nije samo to ono što je bitno. I ove godine dokazano je da Milan Mladenović i EKV još uvek postoje i da će biti večni sve dok imaju svoju publiku, da su emocija i muzika jači od zaborava, a Mladenovićeva poezija vanvremenska i kao takva prava umetnička dragocenost i tekovina, nasleđe jednog vremena.

 

Nema komentara

Napišite komentar