Koncert Novosadska kultura sećanja u četvrtak u Radio kafeu

autor: Z. Strika 0

Muzički događaj “Novosadska kultura sećanja” održaće se ove godine u četvrtak, 24. maja u Radio kafeu (Miletićeva 45).

Tačno godinu dana nakon što su Killo Killo Banda, Šinobusi i Marina Perazić podsetili novosadsku publiku šta su za ovaj grad značili Vojvođanski bluz bend, Sing Sing Singersi, Laboratorija zvuka, Neoplanti, Andrla, Suba, Hamer, Žiksa i mnogi drugi, publika će imati još jednom da se priseti velikana koji su nekada koračali gradom, a nisu više među živima.

Ove godine atmosferu kakva je nekada bila u Žutoj kući, Bambusu, Rupi, Garudi, Mašincu, Atrijumu, Rokoteci, Elektrotehničkoj i Medicinskoj školi, u Radio kafe će uneti novosadski sastav Zbogom Brus Li, Pop Hor Radio, kao i gosti iznenađenja.

– To je sećanje pre svega na ljude, a onda i na jednu kulturnu atmosferu koja je vladala u ovom gradu i koja je sve nas nosila i terala nas da i mi stvaramo. Želeli smo da napravimo dobre stvari koje bi proslavile Novi Sad. Naša generacija je imala sreću da radi u vreme kada je taj polet izbijao iz svih pora, to se vidi kada pogledate bilo koju vrstu umetnosti i stvaralaštva, a današnje vreme to ne dozvoljava. Ti ljudi kojih se sećamo su bili deo Novog Sada, deo naših života i jako je bitno da se družimo sa njima svake godine, makar jedanput – kaže Sreta Kovačević, jedan od osnivača kultne Pekinške patke, čije će pesme publika moći da čuje u četvrtak.

Za Slavka Matića, frontmena pankburaškog sastava Zbogom Brus Li, koji će u četvrtak nastupiti u Radio kafeu, “Novosadska kultuća sećanja” je jedna od “najgenijalnijih lokalpatriotskih ideja”.

– Prošle godine sam lično bio sprečen da dođem, ali su ostali članovi benda bili tu. Ove godine ćemo to definitivno da ispravimo. Kako se kaže, Novi Sad ima dve struje, jedna je alternativno-darkerska, a druga narodnjačko-pankerska. Mi smo ova druga. Odaćemo počast bendovima koji su uticali na nas, a to su Imperium of Jazz, Singersi, Vojvođanski bluz bend, Laboratorija zvuka – dodaje Matić.

Peđa Vranešević, koji je sa bratom Mladenom osnovao legendarnu Laboratoriju zvuka, rekao je da je "Novi Sad gušio svoje", te da su mnogi muzičari svoje karijere pravili u drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije. Koncert u Radio Kafeu je još jedna prilika da se Novosađani oduže svima onima koji su svojim radom učinili da Novi Sad sa razlogom može da se ponosi svojom novijom kulturnom istorijom i onima koji su umesto aktovki i uglančanih cipela uzeli gitare, palice i stvarali muziku.

Nakon prvog veoma posećenog koncerta poznati novosadski perkusionista Uroš Šećerov je poručio da "nije mrtav onaj koji je umro, već onaj koji je zaboravljen".

– Mi nikada nećemo dozvoliti, u krugovima muzičara, da bilo ko od njih bude zaboravljen. Ovo je nešto strahovito bitno i fenomenalno je što je ovaj događaj organizovan, kako bi to izašlo i u javnost. Potrebno je ponekad da podsetimo naše sugrađane ko je živeo u ovom gradu, ko je radio u ovom gradu i šta je ostavio njemu – rekao je Šećerov.

"Novosadska kultura sećanja" održava se u četvrtak, 24. maja u Radio kafeu sa početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan. Koncert organizuje Radio 021.

Nema komentara

Napišite komentar