Izabrani učesnici Festivala uličnih svirača

autor: J.M. 0

Deset umetničkih programa dobilo je priliku da se dokaže na nadolazećem Festivalu uličnih svirača, koji će se održati od 4. do 6. septembra u Novom Sadu. 

Oni su izabrani putem konkursa za mlade i neafirmisane umetnike, koji je bio raspisan tokom proleća na sajtu festivala.

Za učešće na festivalu, koji se ove godine održava 14. put, prijavio se veliki broj domaćih umetnika, ali i onih iz regiona. Među odabranim izvođačima nalazi se beogradski bend „Barka dilo”, koji će doneti etno i kabare duh u Novi Sad, kao i „Proces”, bend u kojem dominira ska-rege žanr. Oni koji su pratili emisiju „Ja imam talenat” prepoznaće među odabranim umetnicima i violinistkinju Jelenu Urošević. Publika će takođe imati priliku da uživa u projektu „Bidadari”, koji sprema ambasada Indonezije u Srbiji, te da upozna narodne igre iz ove zemlje. Najavljen je i mađioničarski nastup udruženja „Magični svet” iz Beograda. Pored njih, nastupiće i bendovi „The jam station”, „The hoods”, „Sopot”, „Zabod džem” i „Akustik šarks”.

Među ovakvom šarenolikom ponudom na festivalu će se organizovati i „Irsko veče“, koje će se održati u Katoličkoj porti 5. septembra. Tema će, naravno, biti irska kultura i muzika.

Za pomoćnika direktora Turističke organizacije Novog Sada za kulturni turizam Radovana Jokića, ovaj festival pridonosi kulturnom i turističkom bogatstvu grada:

- Festival uličnih svirača je tokom ovih 14 godina postojanja prerastao u ozbiljan kulturni događaj, sa raznim oblicima umetničkog izraza, pa čak i nekim savremenim formama modernih umetničkih koncepcija, što Novom Sadu trenutno nedostaje – zaključio je Jokić na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj kući.

Ovaj besplatni festival služi ne samo kao razonoda i provod za njegove posetioce, već i kao ozbiljna prilika za afirmaciju mladih umetnika. Tako su se prethodnih godina među učesnicima našle i grupe „Stray dogg“, „Zaa“ i „Stereo banana“.

Nema komentara

Napišite komentar