Iz godine u godinu

autor: Milan Vranjković 0

Na ovogodišnjem izboru BBC Sound-a prvo mesto zauzeo je relativno nepoznat izvođač Džek Geret, što znači i da laskavo priznanje više ne pripada bendu Years & Years. I uprkos tome što su predikcije bile tačne i što su Years & Years zaista obeležili prethodnu godinu, postavlja se pitanje – šta dalje?

Izvor: Interscope Records

Pre Years & Years-a pobednici BBC Sound-a bili su Sem Smit (čiji poslednji album se prodao u više miliona primeraka širom SAD-a i Velike Britanije) i Adel (autorka koja stoji iza albuma „21”, trenutno najprodavanijeg LP-a na svetu u poslednjoj deceniji). Ukoliko se vodimo tim da će se istorija ponoviti, ovom elektro-pop triju, formiranom u Londonu 2010 godine, sledi ogroman uspeh u muzičkoj industriji.

Pre pet godina, još dok su Sem Smit i Disclosure bili neotkriveni tinejdž talenti, Years & Years je nastao kao kvintet sa setom akustičnih gitara i bubnjeva koji je stremio ka indi muzici. Njihov stil se ubrzo promenio u elektro-pop, zbog ljubavi prema muzici di-džejeva kao što su Diplo i Flajing Lotus, koje navode kao glavne inspiracije za njihov novi album Communion. Njihov uticaj se itekako može primetiti, posebno u pesmi „Take Shelter” koja odzvanja dens-hol ritmovima.

Veliki broj pesama sa novog albuma Communion odlikuje se tematskom preciznošću, prezirom, kajanjem i upoznavanjem sopstvene ličnosti. Jedino majstorski odrađena numera „Shine” nam zapravo pruža optimističan pogled u čovekovo unutrašnje biće. Štaviše, u ovoj pesmi se toliko peva o sreći da ceo album ispada kontradiktoran.

Ključna odlika albuma Communion je mešavina različitih muzičkih žanrova i nesposobnost da se skrasi sa jednim. Najbolji primer ovog neobičnog pristupa je pesma „King” koja deluje kao kombinacija haus muzike i srceparajuće balade dok u pozadini refrena dominiraju klavijatura i prateći vokali. Međutim, iako eksperimentisanje sa zvukom u studiju ume pokazati dobre rezultate među slušaocima, to nikako ne znači da se isti „šablon” treba primeniti u lajv izvođenju. Samim tim dolazimo do ključnog problema sa kojim se suočava ovaj bend – autotjunovanje pesama do te mere da se ne prepoznaju prilikom izvođenja uživo.

Izvor: Skrinšot sa Jutjuba

Neusklađenost pratećih vokala, pucanje glasa pevača prilikom izvođenja visokih nota, prepuštanje mikrofona publici kako bi se otaljao posao – samo su neke od posledica ovakvog pristupa koji je danas sve česći u muzičkoj industriji, a na koji nisu imuni ni Years & Years. Kao što je ranije navedeno, veliki broj pesama sa ovog albuma odlikuje tematska preciznost ali i dobro napisani tekstovi, u kojima se problemi poput marginalizacije gej ljudi, otuđenosti i zabranjene ljubavi kanališu kroz vesele, umirujuće tonove i glas koji pruža osećaj razumevanja što posebno možemo uočiti  u pesmama „Worship” i „Memo”.

Iako deluju kao svaki drugi bojbend, njihova muzika i dalje može biti prijatna i opuštajuća. „Is it desire, or is it love that I am feeling for you?” pita se glavni vokal grupe Oli Aleksander sa određenom dozom dramatičnosti u pesmi „Desire”  i ostavlja nas bez odgovora dok se u pozadini čuju džangl-bitovi koji nam stvaraju osećaj kao da je leto iza ćoška. Njihovi hitovi nisu toliko glasni da nateraju čoveka da skoči i zaigra, nego više deluju umirujuće. To je zapravo ona donekle monotona elektro-pop muzika koju svako može slušati dok se nalazi u čekaonici.

Albumu nedostaje originalnost jer je klavijatura toliko dominantna, da postoji određeni niz pesama koje podsećaju jedne na druge i među kojima ne bismo ustanovili razliku bez teksta. Oni su upravo zbog toga uspeli da stvore nekoliko letnjih hitova koji ne izlaze ljudima iz glave. Međutim, u tome je suština, to su hitovi koji imaju rok trajanja.

Na kraju moramo postaviti ključno pitanje, šta mi zapravo slušamo? Sa jedne strane imamo srceparajuće balade koje podsećaju na Sema Smita, a sa druge strane imamo autotjunovane vokale sa elektro-dens prelazima u pozadini. Years & Years, iako su trenutno u centru pažnje, definitivno moraju da se opredele za žanr jer u svoj toj potrebi da budu jedinstveni, postići će upravo suprotno, a to je da ljudi neće znati šta slušaju.  

Nema komentara

Napišite komentar