Hejli Vilijams: Latice za oklop i Cveće za vaze

autor: Branislava Kolarov 0

Frontmenka benda Paramore Hejli Vilijams objavila je petog februara svoj drugi solo album pod nazivom „Flowers for Vases / Descansos“. Album je objavljen za izdavačku kuću Atlantic i broji četrnaest numera, a snimljen je u pevačicinom kućnom studiju u Nešvilu, u saradnji sa producentom Danijelom Džejmsom.

Foto: genius.com

„Flowers for Vases / Descansos“ drugi je album koji Vilijams nakon dugogodišnje karijere u bendu Paramore izdaje samostalno, u periodu kraćem od godinu dana. Autorkin debitantski solo album „Petals For Armors“ segmentiran je na tri EP-a objavljivanih tokom prvih meseci prethodne godine, dok je set balada u sklopu novog, nenajavljenog longplej izdanja „Flowers for Vases / Descansos“ objavljen u celosti petog februara ove godine. Iako je izdat devet meseci kasnije i u pojedinim medijima predstavljen kao nastavak solo debija, prema autorkinim rečima, „Cveće za vaze“  je zapravo preludijum „Latica za oklop“. Autorkin solo prvenac obeležile su saradnje sa drugim muzičarima pri komponovanju numera i pisanju tekstova, uključujući i gitaristu sastava Paramore Tejlora Jorka, dok je za album „Flowers for Vases / Descansos“ Vilijams sama napisala i izvela svu muziku na gitari, klaviru i bubnjevima.

Za razliku od svog dinamičnijeg prethodnika, čiji zvuk američki magazin Rollingstone ocenjuje kao eklektičan i snažno inspirisan muzičkim stilom islandske pevačice Björk, „Flowers for Vases / Descansos“ karakterišu osetno mirniji i delikatniji tonovi. Snažna samorefleksija prožeta kroz melanholične ljubavne balade, ruku pod ruku sa suptilnim harmonijama na gitari i klaviru, novi album čine veoma ličnim, delikatnim i ranjivim. Tiša muzička paleta u prvi plan ističe autorkin vokal i tugaljive stihove. 

U intervjuu za portal American Songwriter, Vilijams je navela da pisanje pesama za nju predstavlja deo procesa samoisceljenja, dodajući da naziv albuma zapravo proističe iz njenog spiska za kupovinu, na čije je dno dopisala stavku „cveće za vaze“. „To je, doduše, imalo svoju težinu“, objasnila je autorka. „Bilo je vreme da se u te posude stavi novi život koji ću poneti napred, umesto da nosim unaokolo mrtve male kosture cveća“. 

Drugi deo naslova, „Descansos“, nosi sopstvenu simboliku i predstavlja referencu na knjigu „Žene koje trče sa vukovima“ spisateljice Klarise Pinkole Estes. „Autorka govori o tome kako sami pravimo sopstvene počinke (descansos) kada proživljavamo gubitke tokom svojih života“, objasnila je Vilijams za American Songwriters, „i tome kako moramo nešto da ostavimo iza sebe, ali nastavljamo da živimo. Odajemo počast mestu gde smo bili, a onda nastavljamo dalje“.

Autorkina emocija ogoljena iza akustičnih tonova odlučan je iskorak iz njene dugogodišnje pop-pank karijere, dok novi album završava pesmom Just a Lover i stihom „No more music for the masses“, aludirajući da pesme nisu pisane za masovnu publiku, već su dnevnik sopstvenih gubitaka kojima je, kako navodi, morala da se posveti dovoljno dugo kako bi se od njih mogla osloboditi.

Nema komentara

Napišite komentar