Gradić se budi

autor: Višnja Davidović 0

Šesnaesti po redu Festival uličnih svirača počeo je sinoć i trajaće do subote 3. septembra. Festival je otvoren nakon velike povorke koja je sa Trga slobode stigla do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Veče su obeležili muzički nastupi na tri lokacije: kod čuvene Beogradske kapije, u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici.

Foto: Višnja Davidović

Čast da probiju led pripala je fank/džez triju iz Bruklina „Moon Hooch” koji su svoju originalnu fuziju duvačkih instrumenata i elektronske muzike uspešno preneli na ljude i sjajnom interakcijom zavredili brojne simpatije i publiku za njihov sutrašnji nastup, dok su na bini u Štrosmajerovoj ulici atmosferu zagrejali italijanski akustičari „Fratelli Marelli”.

Duh ulične umetnosti i kultura različitih sredina umetnika probudili su novu svežu energiju gradu, a akustični prostor Podgrađa omogućio je intimniji kontakt između izvođača i publike.

Veče je dalje teklo uz melodije australijskih Aboridžina koje je Novosađanima približio Senjor Markusen svojim atraktivnim nastupom u Štrosmajerovoj, a na velikoj bini kod Beogradske kapije nastupio je „Sava Miletić kvartet”.

Foto: Višnja Davidović

Za svačiji muzički ukus moglo se pronaći po nešto, pa su tako posetioci pored svirki uživo mogli da uživaju u di-džej nastupima. Osim muzičkih performansa, u festivalskoj ponudi našle su se projekcije filmova u Podgrađu, kao i na brodu Teatar.

Veče se završilo tamo gde je i počelo – u centru Novog Sada. Saksofonista benda „Moon Hooch” Venzl Mekgoven napravio je pravi „after parti” ispred katedrale i svojom neverovatnom energijom privukao brojne prolaznike koji su mu sve vreme dlanovima davali podršku i ritam. Ljudi su plesali i pevali, a umetniku su se pridružili i lokalni muzičari, kada se desio spontani „džem sešn” koji je trajao do kasno u noć i ujedno bio poslednja žurka u gradu za to veče.

Nema komentara

Napišite komentar