Duško Gojković i Big bend RTS-a otvaraju Novosadski džez festival

autor: Milica Kuzmanović 0

Glavni program 17. Novosadskogi džez festival počinje večeras od 20 časova, a trajaće do 14. novembra. U Srpskom narodnom pozorištu, publika će imati priliku da čuje velike džez zvezde, a jedna od njih je Duško Gojković sa Big Bendom Radio Televizije Srbije.

Duško Gojković najavio je da će na Novosadskom džez festivalu svirati pesme sa poslednjeg albuma „Latin hejz“, ali i da će svi važni solisti iz Big benda Radio-televizije Srbije imati priliku da se pokažu na festivalu. Iako na ovogodišnjem programu ima dosta vokalnog džeza, Gojković kaže da nema ambiciju da sarađuje sa pevačima, iako je pre 40 godina svirao sa preminulom pevačicom Nadom Jović, za koju kaže da je izvrsna džez pevačica.

„Ja sam instrumentalista, interesu je me instrumentalna muzika. Nekad se desi da snimim nešto sa džez pevačem ili pevačicom, ali ja u stvari sa vokalistima nemam puno veze“, istakao je poznati džez trubač.

Poslednji album sa Big bendom Radio-televizije Srbije snimio je 2014, ali je i nakon toga snimao sa manjim kvintetima, kao i sa Tonijem Lakatošem, koji će ove godine na festivalu nastupati sa Kevinom Mahoganijem i Gašperom Bertonćeljom.

 „Ne volim da snimam puno, dve tri ploče godišnje. Ako nemaš šta pametno da kažeš, onda bolje da ne kažeš ništa. Tek ako imam ideju, onda pustim par meseci da ja to skuvam u glavi, pa da vidim da li to ide ili ne ide. Mene komercijalna strana ne interesuje, nego kvalitet“, rekao je Gojković, ne želeći da otkriva kakve se trenutno ideje kuvaju u njegovoj glavi.

Ovaj svetski pozbati džez trubač nastupa već 60 godina i više ne broji koncerte. Svirao sa gotovo svim velikim džez muzičara, a prisetio se i posete Majlsu Dejvisu, objašnjavajući zašto ne prati mnogo noviju džez scenu, pa mu i nepoznato zvuče imena sa 17. Novosadskog džez festivala.

„Kad smo bili mladi, ja sam sve slušao i kao sunđer upijao, sažvaćeš pa napraviš svoje. Pre dosta godina pitao sam prijatelja Majlsa Dejvisa da li je slušao Freda Habarda, na šta mi je on odgovorio - znaš, u poslednje vreme ne slušam ništa, samo ono što sam ja sa snimio, jer ako slušaš sve, crv ti uđe u glavu, pa onda kopiraš. -  Tako i ja, pokušavam da ostanem na svom putu, da imam svoj stil, svoj jezik, pa u poslednje vreme ne slušam svakog.“, izjavio je Gojković, rekavši da uglavnom preslušava svoje stvari.

Nema komentara

Napišite komentar