Deset mladih bendova koje ste morali čuti na Egzitu

autor: M.S. 0

Devetnaesto izdanje novosadskog Exit festivala obezbedilo je prostor za afirmaciju mladih bendova iz Srbije, ali i regiona, na Opens Future Shock bini, Fusion stejdžu, ali i na Mejnu u ranim večernjim terminima.

Photo: Marija Stojadinović

Neki od njih su prvi put nastupali na ovom festivalu, dok su se drugi s godinama selili na sve veće bine. Kako je po završetku nastupa na Mejn stejdžu poručio bend Buč kesidi: „Vidimo se sledeće godine na nekoj većoj bini!“ Upravo su ovi mladi bendovi dokazali da rokenrol, mada na apartima, ipak živi.

 

Pošto je zbog preklapanja termina bilo nemoguće čuti sve nastupe, naša redakcija izdvaja deset bendova za koje morate čuti ili ih se prisetiti.

 

10. Sixth June

Dvojac iz Berlina, sa korenima u Beogradu i višegodišnjim muzičkim iskustvom. Sint, prepoznatljiva vizualizacija i jednostavna lirika, sa smenjivanjem srpskog i engleskog jezika, pogađaju u srž. U proteklih godinu dana Sixth June aktivniji je nego ikad, te nije kasno uhvatiti korak sa ovim bendom.

 

9. Svemirko

Zagrebački bend je isprva svojom nezainteresovanošću delovao šarmantno i drugačije, iskreno u svojoj neprilagođenosti, međutim upravo je to ono što sada umara i pomalo iritira. Iako se jednočasovno kašnjenje pripisuje isključivo lošim vremenskim uslovima koji su oštetili Fusion binu, svirka je bila zbrzana, a nervoza članova benda nije se mogla sakriti.

 

8. See It My Way

Niko ne peva zrelije, samosvesnije i više terapeutski od Mike i Đuke o svemu što boli. Zvuk koji ujedno leči i njih i njihove slušaoce, pritom nije nimalo patetičan – ugao koji se teško dostiže.

 

7. Fyn

Da je Naruto u momentu kada je ukrotio Nine Tails Beast imao bend, zvučao bi kao Fyn – opravdano divlja energija, kanalisana na pravi način. Ovaj bend, iako mlad, zvuči zrelo i nezmenljivo.

 

6. Buč Kesidi

Dvojac koji je proteklih meseci privukao veliku pažnju javnosti, zahvaljujući singlovima „Nema ljubavi u klubu“ i „Đuskanje ne pomaže“, premijerno je odsvirao novu pesmu „Laž“ na Exit festivalu. Ipak, njihov nastup na glavnoj bini više je vođen efektom koji su želeli da postignu nego istinskom energijom.

 

5. K's

Bend iz Velike Britanije koji je dečačkom energijom i besprekornim nastupom neočekivano razmrdao (doduše malobrojnu) publiku na Fusionu. Jedan od onih koje otkrijete na Exitu, nastavite da ih slušate nakon toga i nadate se da će doći opet.

 

4. Ljubičice

Poslednje veče Festivala, odloženo, mokro i blatnjavo, imalo je i drugih posledica – nastup pančevačkog dua na glavnoj bini otkazan je u poslednjem momentu. Ipak, zaslužili su da se nađu na ovoj listi zahvaljujući angažmanu i vrtoglavom usponu proteklih meseci, ali i time što su treće večeri Exita podržali Buč Kesidi pesmom „Jedva čekam rat ljudi protiv mašina“ – i oduvali.

 

3. There.

Instrumentalni bend iz Niša, progresivnom svirkom i improvizovanim zvučnim efektima, privukao je sve slučajne prolaznike koji su se sa Fusiona uputili ka toaletu i čuli ovaj neobičan, sirov zvuk na Opens Future Shock bini. Svirka koja je iskustvo za sebe.

 

2. Keni Nije Mrtav

Sledeći veliki bend; onaj koji se mora doživeti uživo, što i nije tako nemoguće – oni su koncertno aktivni, možda i preaktivni – pedeset nastupa za godinu dana. Za njih je Opens Future Shock bina definitivno bila mala.

 

1. Greta Van Fleet

Rokenrol današnjice u svom najčistijem obliku. Neki su od njih očekivali mnogo, drugi su im tražili manu – u svakom slučaju, dobili su besprekoran nastup.

 

Nema komentara

Napišite komentar