Čuveni Bili Kobem zatvorio Novosadski džez festival

autor: V. Davidović 0

Najveća zvezda 19. Novosadskog džez festivala Bili Kobem je sa svojim kvartetom zatvorio njegovo ovogodišnje izdanje koncertom za pamćenje.


Foto: Andrej Hložan

Već na samom početku nastupa publika ga je u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta pozdravila ovacijama. Svi su bili na nogama dok ih je ova legenda zabavljala i terala na ples. Ljudi su u nedostatku slobodnih sedišta sedeli i stajali na svim stepenicama, a prolazi su takođe bili blokirani, čime se može proceniti da je ovaj koncert definitivno izazvao najveću pažnju novosadske publike koja je kvartet dugim aplauzom pozvala na bis.

Nakon ovog koncerta nastupio je Big bend RTS-a uz trombonistu Samuela Blasera, koji je takođe uspešno opravdao svoje mesto na festivalu kao drugi Big bend. Publika je pljeskala u ritmu, a nijedna numera ni solaža nisu prošle bez aplauza i odobravanja. Cenjeni pijanista Antonio Farao je sa svojim trijom odsvirao treći po redu i poslednji koncert za to veče. Novosadska publika pokazala je da ceni njegovu tridesetogodišnju karijeru i budno ispratila ovaj koncert bez obzira na kasne večernje sate.

Novosadski muzičari koji su bili u ulozi posmatrača i publike podelili su sa nama svoje utiske o koncertima, festivalu uopšteno i svoje želje za naredni, jubilarni Novosadski džež festival, kada će on obeležiti svoju dvadesetu godinu postojanja.

– Svake godine festival je sve bolji i jako smo se dobro proveli, uvek je lepo videti muzičare i drugare na ovakvom mestu. Provod je dobar kako u holu tako i na bini, a predivni muzičari stvaraju magiju kao i svake godine – izjavila je za Odjek pevačica Ana Perišić.

Gitarista Mladen Trkulja kazao je da je ovogodišnji festival, shodno budžetu, i više nego uspešan.

– Ako već pričamo o željama, definitivno bi za svakog muzičara i gledaoca uopšte Pet Metini bio onako šlag na tortu. Meni je ovo 16. godina na festivalu i sve što sam gledao bilo je fantastično. Ovogodišnje izdanje mi se i više nego dopalo, svako ima svoju formu ukusa koju „vija“ u tom muzičkom smislu, ali eto ja sam prezadovoljan, ali ponavljam, uvek shodno budžetu. Moramo da znamo da ovo organizuju ljudi, ne roboti, da postoji neki budžet i da neko ovo mora da plati, a on je jako mali – dodao je Trkulja.

Frontmen Šinobusa Milan Korać poručio je da je festival bio fenomenalan, a u šali dodao da je „stari Bili Kobem svirao kao blesav“.

– Malo je bilo problema sa zvukom basa ali je do kraja koncerta to rešeno. Na početku je bio aplauz tokom koga su svi stajali, šta više reći. Što se tiče želja za sledeću godinu, ja uvek volim kada me festival iznenadi i ne razmišljam ko svira, samo se pojavim i nikad ne zažalim – preneo je svoje utiske Korać.

Predlog za naredne festivale ima novosadski bubnjar Nenad Kojić.

– Moram samo da kažem da bi bilo bolje da je bilo više dana a manje koncerata za jedno veče. Zadovoljan sam sa svim umetnicima koji su nastupili ove godine, a za jubilarno izdanje festivala bih voleo u svakom slučaju da čujem nekoga iz starije generacije džeza, ništa novije već staru školu, one koji su bili na izvoru – zaključio je Kojić

Ovogodišnji, 19. po redu, Novosadski džez festival obeležili su izvođači kao što su Deniz King, Vasil Hadžimanov, Kurt Rozenvinkel, ali i Kobem, te orkestri.

Nema komentara

Napišite komentar