Artist to Watch: Džek Savoreti

autor: Sara Tilly 0

Snovi se ipak ostvaruju, samo treba sanjati – upravo o tom putu, razumljivom istinski samo velikim sanjarima, onima koji veruju, govori njegov single Dreamers s prvog albuma Between the minds iz marta 2007. Taj sanjar kovrdžave kose, s gitarom u ruci i cvetom iza uveta, ili barem ga s tim cvetom najbolje zamisliti, jeste niko drugi do Džek Savoreti (Jack Savoretti). 

foto: glasswer.co.uk

Premda je vrlo mali broj slušatelja upoznat s njegovom muzikom, upravo u tom dragulju leži njegova neotrkivena vrednost, koja svetluca onako iz prikrajka. Džek nije mejnstrim. Džek nije cool zato što ga svi slušaju, Džek je istinski cool i faca zato što je romantičarska personifikacija Bob Dilana.

Na scenu se progurao hrapavim glasom uz pesmu Without 2006. koja zauzela 90. mesto na Uk Singles Charts, međutim drugi singl s albuma Between the Minds,  Dreamers,  prošao je skoro neopaženo, na stranu što su njegove korištene u nekim od najpopularnijih serija u to vreme, recimo One Tree Hill i Uvod u Anatomiju. Ne možemo reći najpopularnije pesme jer ih maltene malecki broj ljudova, njegovih odanih fanova preslušava, ali u njihovim playlistama vrte se između ostalog Blackrain, Soldier's eyes, Noones aware.

Neopaženo je prošao i njegov drugi album Harder Than Easy iz 2009, koji je, uzgred, jedva uspeo i da izađe. Iako niko ne dovodi u pitanje njegovu tekstopisačku genijalnost, pomenuti album, koji čini se ni malobrojnim fanovima nije 'seo' na svoje, kako bi se kaz'lo, prati tiho trenicanje akustične gitare i po koji ton klavijaturice, bendžo takođe. Zaista preovladava prilično tužno raspoloženje kroz ceo album, što je i samorazumljivo.

No, kroz tri godine borbe sa samim sobom nastaje mnogo veseliji, vedriji, melodičniji i dakako uzbudljiviji album Before the Storm iz 2012 godine, koji je zapravo suprotnost onome što je do tada stvarao. Ovo je period kad Džek kreće u svojoj karijeri dublje da otkriva i nadograđuje svoj već istesani ukus, koji je između ostalog pokupio od roditelja s obzirom da je odrastao slušajući Eaglese, Krozbija (David Crosby), Neša (Graham Nash), zatim italijansku i francusku muziku '60-ih i '70-ih.  

foto: mydailylondon.com

Možda je ta varijacija zvukova i uticaja, iako nije kič spoj svih žanrova, najočitija na njegovom nedavno objavljenom albumu Written in the Scars, a jedna od inspiracija mu je bila kanadski bend Half Moon Run (najpoznatiji s pesmom Full Circle), zatim Broken Bells. U biti, ovi muzičari dali su mu ideju šta se sve može izvući iz akustične gitare i hvala im na tome, jer upravo s tog novog albuma, koji je dočekao svetlost dan, pardon, zvučnika, u februaru ove godine, proizlaze pesme kao što je Home, melanholična Broken Glass s pravim mediteranskim prizvukom, kao i srceparajuća o uzaludnoj ljubavi Wasted duet s Lissie (pravim imenom Elisabeth Corrin Maurus), ili recimo The Other Side of Love.  

U svojim pesmama pokušava da uhvati određena sećanja vredne trenutke i da ih prenese nama u svet muzike, a Written in the Scars album, kao i istoimena pesma s albuma, pokušava ocrtati njegove bitke, poraze i na kraju pobede. Na popisu pesama je i jedan, može se slobodno reći, biser koji ne nosi potpis Savoretija. Naime, u album je uvrstio i jednu manje poznatu numeru slavnog Dilana, tačnije svoju obradu iste. Radi se o Nobody Cept You.


Nema komentara

Napišite komentar