40 godina sa gitarom i sa vama

autor: Nevena Puletić 0

Koncert Uroša Dojčinovića „DESDE el ALMA“ održan je sinoć u svečanoj sali Matice srpske. Povodom 40 godina od svog prvog solističkog koncerta Uroš Dojčinović zajedno sa gudačkim kvartetom „Rocher“ i perkusionistom  Ružicom Aranitović, „iz duše“ je izvodio samo neka od dela zvaničnog dvostrukog doktora gitare.

foto: maticasrpska.org

Spektakularni program koncerta „DESDE el ALMA“, nazvan je po istoimenom valceru Argentinke Rosite Melo, zabeležen na Dojčinovićevom prvom LP- albumu u izdanju PGP-RTB, slušaoce vodi u svet virtuoznih ali i lirskih tonova, koji istovremeno prezentuju vrhunsko tehničko umeće i maestralnu interpretaciju umetnika. Kompozicije su uglavnom inspirisane folklornim zvucima, predstavljaju bogatu tonsku lepezu dela koja odušu autentičnim etno zvucima Mediterana, Balkana, severa Evrope i Latinske Amerike. Pojedine su nastala iz muzičkog pera velikana poput: A. Vivaldia, N. Paganinia, L. Boccherinia, F. Tarrege ili J. Rodriga, dok su autori specijalnih muzičkih aranžmana Italijan F. Zuvadelli, Peruanac P. Torres, Francuz R. Dyens, ali i srpski kompozitori D. Knežević i P. Milojković, kao i sam Dojčinović.

Koncert je započet kvartetom pesama „Zabranjene igre“, „Labudovi“, „Moja ljubav“ i „Iz duše“, nakon kojih je Dojčinović ustao, održao kratak govor, pozdravio publiku i zatim nastavio da niže serenade, valcere, romanse, kako bi završio koncert „Jednim tangom“.

Urošu Dojčinoviću pripadaju zasluge za predstavljanje domaćoj publici velikog dela globalnog gitarističkog repertoara, a da je posebno zaslužan i za promociju domaće gitaristike na međunarodnom planu. Autor je prvih nacionalnih istorija gitare u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i na prostoru bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope u celini. Najzad, sumirajući Dojčinovićevu umetničko-naučnu delatnost, verovatno je dovoljno navesti da je sa svojim gitarom u protekle četiri decenije kontinuirano bio uspešno prisutan na svih šest kontinenata.

Nema komentara

Napišite komentar