21. Festival uličnih svirača: Počnimo ljubav ispočetka

autor: Andrea Knežević 0

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 26. do 28. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Tokom tri dana njegovog trajanja, posetioci će biti u prilici da uživaju u bogatom domaćem i regionalnom muzičkom programu, bioskopu koji će svaki dan prikazivati ostvarenja mladih autora i autorki i brojnim plesnim performansima i predstavama za decu. 

Foto: Promo – Festival uličnih svirača

Tradicionalni Gradić fest svake godine krajem leta na ulice Novog Sada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene, a ovogodišnje 21. izdanje Festivala pod sloganom „Počnimo ljubav ispočetka" će, kako navode organizatori, biti svojevrsni omaž početku zabavne muzike u Jugoslaviji i posleratnom entuzijazmu koji je vladao tih godina. Sa druge strane, on će takođe biti omaž o neprolaznim umetničkim vrednostima, o talentu, kvalitetu, doslednosti i trajanju jedne muzike koja je nadživela i zemlju u kojoj je nastala.

Program na binama će prve večeri, 26. avgusta, otvoriti jugoslovenska i srpska džez i soul pevačica Beti Đorđević u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Marta Hadžimanov i Vasil Hadžimanov Band, VIS Limunada i drugi. Ovogodišnji program će svojim nastupima upotpuniti i Z++, Pocket Palma, Vizelj, ABOP, Luka Rajić i mnogi drugi, a poslednje večeri će nastupiti i psihodelični/garažni rok trio iz Beograda Dogs in Kavala koji je nominovan kao predstavnik Srbije u finalu programa posvećenog bendovima koji žele da dopru do novih tržišta i publike pod nazivom HEMI Music Awards.

Foto: Promo – Festival uličnih svirača

Filmski deo festivala rezervisan je za dugometražne i kratkometražne filmove, a neki od njih su „Neposlušni” rediteljke Mine Đukić, „Lihvar” reditelja Nemanje Ćeranića i „Minotaur” reditelja Zulfikara Filandre. Takođe, značajan deo programa Gradić bioskopa čini selekcija kratkometražnih filmova sa Festivala Filmskih Autorki i kratki filmovi studentkinja novosadske Akademije umetosti. 

U razloge zašto morate posetiti Gradić fest organizatori pored muzike, filma, pozorišta i drugih performansa navode i različite ponude specifične hrane i različtih vrsta pića. Na ulice izlazi Birra Moretti, Food truck SmokeKings, Agi Pasta Away, Destilerija ORTHODOX KOALAS, Kurtoš kolač Novi Sad i Kokice kod Gradić bioskopa. 

Festival organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije. Svi programi će i ovog puta biti besplatni za posetioce.

Nema komentara

Napišite komentar