Onlajn nastupi kao odgovor 21. veka na pandemiju

autor: Jovana Makitan 0

Vanredne mere koje su na snazi već godinu dana zbog pademije Korona virusa negativno su uticale na dosta stvari koje smo redovno upražnjavali bez ikakve pomisli da bi pristup tim stvarima mogao biti promenjen ili pak zabranjen. Pored mnogo aktivnosti koje nisu kao što su nekada bile je odlazak na muzičke događaje. 

Foto: Instagram - mkdsl

Mnogo planiranih koncerata, svirki i di-džej setova je otkazano na početku pandemije, a sada se organizuje višestruko manje takvih događaja gde je pristup potpuno drugačiji. Ljubitelji istih događaja se žale kako im fali celokupna energija koju donosi uživo slušanje muzike, a tu su i đuskanje, upoznavanje novih ljudi i jednostavno uživanje.

Kako je počela pandemija, zabrane su se polako uvodile do totalnog zatvaranja u martu 2020. godine, što je bio veliki šok za ljubitelje muzike, ali još više za same izvođače od kojih su mnogi živeli od prihoda koje su im donosili nastupi. Zahvaljujući društvenim mrežama, muzičari su počeli da nastupaju onlajn na različitim platformama, gde se na nekim pristup naplaćivao, dok je većina njih bila besplatna. Umetnici i organizatori su morali da se prilagode novim načinima nastupa i organizovanja kako bi ostali ‘u igri’.

Organizovanjem muzičkih manifestacija se bavi Muzička omladina Novog Sada, a sekretar Milan Radulović za Univerzitetski odjek govori o dodatnim obavezama koje je onlajn izvođenje donelo.

“Procedura je ista kao i kod organizacije svakog drugog koncerta, samo što moramo da se bavimo i organizacijom tehnike koja iziskuje jedan onlajn koncert – angažovanje kamera, snimatelja, audio i video miksete... Ovakva organizacija iziskuje troškove koji nisu bili planirani”, objašnjava Radulović.

Takođe, bilo je i manifestacija na kojima može da prisustvuje publika, u zavisnosti kakva je situacija sa brojem zaraženih, ali u ograničenom broju, tako da su slušanja uživo postala stvar prestiža za one koju su brzi ili imaju ‘vezu’. 

Organizovanje nastupa je pripalo i samim izvođačima koji su na svoju inicijativu želeli da nastupaju iz svog doma. Di-džej, Marko Milošević, poznatiji kao MKDSL, ima pozitivno mišljenje o onlajn nastupu koje on emituje preko svog Instagram profila.

“Organizovati onlajn nastupe nije uopšte teško, teže je promovisati ih i privući pažnju ljudima da tu dođu i ostanu. Potrebna je neka osnovna oprema da bi to moglo da se realizuje i svako to može raditi iz udobnosti svoga doma. Zapravo i verujem da je to nova norma, pravi izraz za 21. vek, gde nema mnogo šanse za neiskrenost i izveštačenost, jer se sve odvija u realnom vremenu, te nema mogućnosti za ‘peglanje’ grešaka. Mana ovakvog nastupa je što ne donosi prihode, a oni su mi bili glavni izvor”, kaže Milošević.

Kako publici fali ‘živa’ muzika, tako izvođačima fali i publika koja im aplauzom, igranjem i ovacijama daje motivaciju i energiju da nastup bude kvalitetniji, energičniji i emotivniji. Sopran Srpskog narodnog pozorišta Maja Andrić priča o tom nedostatku koji oseća tokom nastupa koji se prenosi uživo. 

“Nastupala sam u decembru na Novogodišnjem koncertu SNP-a koji je prenosio RTS. Publike u sali nije bilo i nakon otpevane kompozicije umesto aplauza – muk, klanjamo se praznoj sali. U isto vreme sam osećala radost i tugu”, kaže Andrić

Nema komentara

Napišite komentar