Kašnjenje rezultata konkursa - još jedan u nizu problema u kulturi

autor: Milica Ćirić 0

Nezavisne umetničke organizacije 23. aprila izašle su u javnost sa saopštenjem o lošem stanju u oblasti kulture i o urušenom položaju svih umetnika i umetnica u Srbiji. Oni pozivaju sve aktere u kulturi na zajedništvo i solidarnost i traže hitno uspostavljanje dostojanstvenih uslova rada, ali i javnost rada institucija, javne i transparentne konkurse za kulturu i učešće u procesima donošenja odluka o kulturi, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Iza saopštenja stoje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, STANICA Servis za savremeni ples, Udruženje likovnih umetnika Srbije i srpski ogranak Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA.

„I dok predsednik privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavljuje manifestaciju “Beogradski dani porodice” u trajanju od dva meseca, a Ministarka kulture Maja Gojković najavljuje nove prestonice kulture po Srbiji, ključne umetničke organizacije i kolektivi se gase, umetnice i umetnici napuštaju zemlju, zaposleni u javnim institucijama kulture izloženi su napadima, pritiscima i ucenama, članovi orkestra Beogradske filharmonije i opere Srpskog narodnog pozorišta upozoravaju o katastrofalnim uslovima rada, a socijalni i ekonomski status rada u polju umetnosti i kulture urušen je do krajnjih granica“, navodi se u saopštenju.

U prilogu koji je pripremila Milica Ćirić poslušajte na koji način je NKSS kroz godine reagovao na probleme sa kojima se umetnici i umetnice suočavaju i kako kašnjenje rezultata konkursa utiče na rad Novosadske sekcije Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO.

Foto: Irena Čučković

Muzika: Mitar Subotić Suba

 

Nema komentara

Napišite komentar