„Živele knjige!“ – Završen ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

autor: Marija Bulić 0

U subotu, 21. oktobra, otvoren je 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji je trajao sve do 29. oktobra. Ovogodišnji Sajam svečano su otvorili francuski književnik Matijas Enar, dobitnik Gonkurove nagrade za roman „Busola“, i srpski pisac i izdavač Slobodan Bajac.

Foto: Marija Bulić

„U vremenu u kom odjekuju prasak bombi i jauci žrtava rata utešno je znati da nas reč i dalje povezuje i prevazilazi sve granice“, istakao je Enar na ceremoniji otvaranja.

Počasni gost ove godine na Sajmu knjiga bila je Francuska, međutim tokom čitave manifestacije učestvovali su i izdavači ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Rumunije, Rusije. Kako navode iz organizacije na ovogodišnjoj manifestaciji predstavilo se 420 izlagača, od kojih je 356 bilo domaćih, i 64 iz inostranstva.

Foto: Marija Bulić

Ljubitelji knjiga biće u prilici da Sajam posete i sledeće godine i to na istoj lokaciji, navela je direktorka Beogradskog sajma Danka Selić. Ona je takođe ocenila ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga, kao veoma uspešan i istakla da je broj posetilaca premašio 190.000 ljudi.

Najznačajniji gosti pored Matijasa Enara, bili su i jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista i pisac, Toma Piketi, njegova supruga, takođe ekonomistkinja, Žilija Kaže, najprevođeniji i jedan od vodećih francuskih pisaca, Erik-Emanuel Šmit, i još mnogi drugi.

Foto: Marija Bulić

„Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda“, ovogodišnji je nosilac nagrade u kategoriji za izdavača godine.

Direktorka Seliić je najavila i da će se sledeće godine 67. Međunarodni sajam knjiga organizovati od 19. do 27. oktobra 2024.

Nema komentara

Napišite komentar