Žene u potrazi za jugom

autor: Jovana Dragojević 0

Književnica Sara Kopeczky Bajić gostovala je 26. decembra u onlajn razgovoru povodom izlaska njene zbirke priča U potrazi za jugom. Izdavačka kuća „Treći trg“ izdala je njenu knjigu i organizovala i prenosila razgovor uživo na svom Jutjub kanalu. 

Foto: Fejsbuk 

Zbrika priča predstavlja skup ženskih iskustava u savremenom društvu podeljenih u četiri celine, gde svaka celina pripada jednoj od protagonistkinja. Autorki je trebalo svega pola godine da napiše i objedini zbirku, i kako kaže, za nju je to bio spontan i organski proces.

„Zapravo nisam uopšte krenula s namerom sad ću ja pisati zbirku kratkih priča. Jednostavno u to doba sam pričala kratke priče, različite, i onda sam shvatila da imam sve više priča s istim protagonistkinjama. Tek na kraju kad sam završila s pisanjem tih priča, sabrala sam ih u jednu celinu“, objasnila je autorka. 

Radnja svih priča dešava se u Splitu i namera im je davanje glasa ženama koje nisu dovoljno zastupljene u književnosti i oko kojih se stvaraju tabu teme poput bolesti, problematičnih partnerskih odnosa, pomešanih osećanja majke prema novorođenom detetu i sukoba majke i ćerke.

„Split jeste grad, ali je malo mesto i ima neke specifične probleme male sredine, često vezane za porodicu, percepciju uloge žene, majčinstva, obiteljskih odnosa. Dosta tu postoji stvari koji se na neki način guraju pod tapet“, izjavila je Sara Kopeczky Bajić.

Naslov osim što se odnosi na geografski položaj Splita, metaforički predstavlja potragu protagonistkinja za svojim toplijim krajevima, odnosno potragu za utočištem i sigurnošću, baš kao što to rade ptice leteći na jug.

Sara piše i poeziju i prozu, a više puta je bila u izboru za nagradu Prozak, osvojila je prvo mesto na konkursu za kratku priču Ulaznica i nagradu Mak Dizdar za neobjavljenu zbirku pesama, a najnovija knjiga U potrazi za jugom nagrađena je na konkursu „Trećeg trga“ i ovogodišnjeg festivala poezije i knjige.

Izdavačka kuća „Treći trg“ zajedno s izdavačkom kućom „Srebrno drvo“ organizovala je ove godine XIV Beogradski festival poezije i knjige pod nazivom „Trgni se! Poezija!“. U okviru Festivala koji se održavao onlajn od 27. do 29. novembra, organizovani su i lajv razgovori s književnicama i književnicima koji se i dalje prenose na Fejsbuk stranici i Jutjub kanalu „Treći trg“.

Nema komentara

Napišite komentar