Zbornik mladih autora “Ova Strana Kuće”

autor: Anja Perović 0

Književne kolonije u Malom Iđošu u organizaciji CK13 postale su tradicija iz koje se po pravilu iznedre autentična umetnička dela kojom se novosadska književna scena može ponositi. Poslednja ovakva kolonija održana je u periodu između 26. novembra i 1. decembra, a plod rada devetoro učesnika predstavlja zbornik Ova strana kuće.

Photo: Jelena Dukarić 

Već pri listanju zbornika, čitalac će osetiti duh poezije, savršen sklop apsolutnih različitosti, ali i odličan pokazatelj hrabrosti da se premoste sve barijere i stvori jedna oaza jedinstva i inspiracije. Svako od mladih pisaca ima jedinstven pristup životu i umetnosti, senzibilitet i osećaj za književne žanrove.

Vežbe zajedničkog pisanja pomogle su im da bolje razumeju jedni druge, te da primete i otkriju stvari koje do tada nisu. Njihove sličnosti i razlike stopile su se u gotovo savršene celine, jer je svako od njih nesebično darovao delić sebe i svoje umetničke duše.

Za njih je prilika da učestvuju u književnoj koloniji bila jedinstveno iskustvo, jer su kroz timski rad uspeli da, na objektivan način, sagledaju sopstveni i da se izoluju od sveta i svakodnevnih obaveza.

Photo: Jelena Dukarić 

Radionice na koloniji zasnivale su se na vežbama samostalnog i zajedničkog pisanja, dodajući im i metodu dekriptaža. Naime, bili su podeljeni u dve grupe i svaka je imala svoj zadatak. Prva grupa trebalo je da obrati pažnju na imena ulica i objekata, dok je druga bila zadužena za sakupljanje što više zanimljivih i korisnih priča o Malom Iđošu.

Potonja grupa je, zahvaljujući kolektivnom trudu i istrajnosti, uspela da za veoma kratak vremenski period napiše zajedničku dramu jednočinku Lusi. Njeni autori ističu da je ova drama njihov najveći poduhvat do sada, a inspiraciju su pronašli u ženi koja drži kafanu Moskva u Lovćencu.

Motivi odlaska i dolaska, umetničkog lutanja i književnog zanosa neprestano se prepliću u zborniku. Nekada krajnje različita razmišljanja i stavovi postaju jedna misao, osećaj i polako počinju da se prirodno nadovezuju.

Savršen primer toga jeste kratka priča Apsolventkinja, koja na metaforičan način dočarava sudar različitosti i međuljdske odnose iz perspektive mladih ljudi. Iako je jedan autor započeo pisanje a drugo dvoje nastavilo, gotovo je nemoguće uočiti prelaze i prepoznati autora određenog dela priče.

Čak i posle završetka književne kolonije, inspiracija je nastavila da buja i nije ih napuštala. Dela koja su nastala tada jesu odličan pokazatelj da svako od njih još uvek duboko u sebi čuva neizbrisiv trag zajedničkog umetničkog zanosa.

Photo: Jelena Dukarić 

Učesnici kolonije: Anđela Pendić, Damir Nedić, Ilhan Pačariz, Jelena Vukićević, Ksenija Golubović, Vasa Ćulum, Miloš Predojević, Jelena Medan i Srđan Miljević.

Nema komentara

Napišite komentar