Vek od rođenja Branka Ćopića

autor: Marijana Jovičin 0

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića, u Gradskoj biblioteci održan je književni program pod nazivom U bašti sljezove boje i izložba Branko Ćopić Zasmejač tužne duše, koji su posvećeni velikom srpskom i jugoslovenskom piscu.

„Za života hvaljen i slavljen, najčitaniji pisac Jugoslavije, dobitnik najznačajnijih književnih priznanja, član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), posle svoje smrti i kratkog vremena potpuno je zaboravljen”, izjavio je direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić i dodao da njihova ustanova po drugi put obeležava sećanje na Branka Ćopića.

O liku i delu velikog književnika govorili su akademik i predsednik zadužbine Desanke Maksimović profesor doktor Staniša Tutnjević i autor izložbe i član Srpskog bibliofilskog društva iz Beograda Srđan Stojančev, a tekstove iz Ćopićevih dela čitali su dramski umetnici Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović.

Profesor doktor Staniša Tutnjević osvrnuo se na Ćopićeve srednjoškolske dane koje je provodio u Banja Luci, na njegovo stvaranje, neprilike koje su ga tokom života pratile objavljujući svoja dela, kao i na uspehe koje je postigao ostajući samosvojan.

„Branko Ćopić je ostao autonoman, nezavisan i na njega ništa nije uticalo, već je ostao onakav kakav je i počeo kao pisac. Najbitnije je da sve te ofanzive na Ćopića nisu imale uticaj na njegovo delo i da on ni na koji način nije dozvolio da neko utiče na autentičnost njegovog stvaranja”,  izjavio je Tutnjević.

U saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom iz Beograda, na izložbi je omogućeno predstavljanje preko 30 prvih i retkih izdanja knjiga, posveta i rukopisa Branka Ćopića.

„Jedinstvena je prilika što smo uspeli da izložimo knjige, koje u jednom delu govore o Branku Ćopiću, a koje je on objavio pre Drugog svetkog rata“, izjavio je autor izložbe Srđan Stojančev.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u selu Hašani kod Bosanske Krupe u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je filozofiju i pedagogiju u Beogradu 1940. godine. Prvu književnu nagradu dobio je kao student 1938.godine od Akademije sedam umetnosti za kratku priču. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada. Njegova dela prevedena su i objavljena na više od 30 svetskih jezika.

Nema komentara

Napišite komentar