Večeras zatvaranje nedelje kulture Bolivarske Republike Venecuele

autor: Tijana Mitić 0

Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji, zaključeno je na predavanju Venecuela danas koje je sinoć održano u Kulturnom centru Novog Sada, u sklopu obeležavanja nedelje kulture Bolivarske Republike Venecuele. 

foto: Kulturni centar Novog Sada

Egzotični latino ritmovi, šareni kostimi plesača, promocije knjiga, tribine o odnosima dve zemlje, ali i projekcije filmova i likovne radionice delić su atmosfere u kojoj Novosađani uživaju od utorka, 14.aprila, kada je u Kulturnom centru otvorena nedelja posvećena kulturi Venecuele.  Na samom otvaranju posetioci su prvenstveno mogli da se upoznaju sa plesnim bogatstvom ove daleke južnoameričke zemlje. Saznali smo da je ples đavola iz Jarea od pre dve godine uvršten na listu Svetske kulturne baštine Uneska, a „đavoli“ su kulturno-umetnički pečat Venecuele. Na ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji svi okupljeni su u prva dva dana mogli da pogledaju projekcije filmova Svirati i boriti se, ali i filma Revolucija neće biti emitovana koji je sinoć prikazan u Kulturnom centru u sklopu teme Dani bolivarskih korena.

Studentkinja prava Jovana Stanić kaže da je ovu manifestaciju posetila prvenstveno zbog promocije knjige Ugo Čavez i Bolivarska revolucija kako bi saznala nešto više o političkim i ekonomskim stanjma u ovoj zemlji.

„Volim Čaveza i privatno me interesuje sve što je egzotično, a Venecuela epitet najčuvanije tajne Kariba ne nosi bez razloga. Oni su zapravo veoma slični nama“ – tvrdi Stanićeva i dodaje da kada se spoje latino ritmovi i vojvođanska širokogrudost uspeh i dobra atmosfera ne mogu da izostanu.

Osim ove, sinoć je u prostorijama Kulturnog centra prezentovana i knjiga Predsednik Nikolas Maduro: Venecuelanska Bolivarska revolucija u borbi za dobrobit čovečanstva je zbirka pisama i govora Nikolasa Madura u prevodu na srpski jezik. Od dana izbora na funkciju predsednika, Nikolas Maduro zastupa glas svog naroda pred institucijama i ličnostima širom sveta.

Studentkinja Julijana Kuzmić, koja se privatno bavi fotografijom i slikarstvom, kaže da je oduševljena izložbom fotografija Umetnost i revolucija te da ista na nesvakidašnji način boji različite aspekte venecuelanskog života i umetnosti.

„Ove fotografije u sebi nose trag ljudi i pečat vremena u kojem su nastale. Trenutak u vremenu zabeležen objektivom, najrealnije svedoči o neminiosvnosti prolaznosti“ – kaže Kuzmićeva.

Najznačajnije slike venecuelanskih pejzaža koje su izradili umetnici 19. i 20. veka poput Ferdinanda Belermana i Martina Tovara takođe su našle svoje mesto u obeležavanju nedelje venecuelanske kulture u Novom Sadu.

Na predavanju na temu Venecuela danas dr  Dije Nader de El-Andari otpravnice poslova Ambasade Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji, koje je održano sinoć okupljni su mogli da čuju šta je propovedao Čavez i kako to utiče na politiku današnjeg predsednika Nikolasa Madura.

Nedelja kulture Bolivarske Republike Venecuele zatvara se večeras u 19 časova projekcijom filma April između mira i besa

Nema komentara

Napišite komentar