Veče aforizama u Kulturnom centru Novog Sada

autor: Jovana Tomić 0

Promocija knjige Poreklo i teorija aforizma, autorke Divne Bijelić, održana je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada. Bijelićeva je zajedno sa svojim profesorom i mentorom Dobrivojem Stanojevićem i profesorkom Milicom Jeftimović Lilić održala tribinu o tome šta zapravo aforizam predstavlja i kakav je njegov položaj u Srbiji.

Autorka se i pre ove knjige bavila temom aforizama. U svom magistarskom radu, obradila je problem srpskog političkog aforizma jer je, kako kaže, neistražen i zapostavljen akademski.

„Jedan izdavač je hteo da objavi moju magistarsku tezu, međutim taj rad sam radila pet godina i nisam htela da ga prodam ni za šta . To je bio razlog zbog kog sam odlučila da napišem knjigu u kojoj ću se baviti uopšteno aforizmima kao teoretičar“, izjavila je autorka.

Profesorka Milica Jeftimijević Lilić smatra da je autorka uspela da prepozna problem jer se ona u knjizi zalagala za vrednovanje aforizma kao jednog književnog žanra.

„Lično mislim da je nedostatak to što je trebalo sortirati srpski aforizam i uporediti ga sa svetom jer su srpski aforizmi veoma cenjeni u svetu, ali njegova budućnost je tek pred nama i to bi moglo da se produbi u srpskoj literaturi. Divna je to započela na jedan istinski dobar način.“

Mentor knjige Dobrivoje Stanojević uporedio je Bijelićevu sa Odisejem koji deceniju luta po morima i prolazi kroz avanture da bi se na kraju vratio i uspeo da ostvari svoj cilj za kojim je tragao.

„Ona veoma jasno piše o aforizmu, ali knjiga tera na razmišljanje. Dobro govori o tome kako treba uskladiti sve parametre aforizma i veoma poštuje čitaoce. Ono što je moj stav je da je trebalо da malo više razradi Umberta Eka i da ima mnogo navedenih aforističara i književnika, ali to razmem jer je veoma teško napraviti selekciju“, izjavio je je Stanojević i dodao da je problematika aforizma veoma teška tema, a da su autorkin napor i entuzijazam danas velika vrednost.

Bijelićeva je objasnila da je jedna od osnovnih stvari sa kojima se bavila u knjizi upravo podela na humoristične i satirične aforizme, a da ona pridaje malo veću važnost satiričnim jer smatra da on iskorenjuje bolest, ali da je teže prihvatljiv i da je cenzurisan. Nadovezujući se na ovaj stav, zatvorila je veče svojim aforizmom:

„Nekad je bilo potrebno umreti da bi postao legenda, danas je dovoljno da preživiš.”

Divna Bijelić završila je Pedagošku akademiju u Novom Sadu 1996. i Učiteljski fakultet u Somboru 2000. godine. Magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu , na Katedri za sociologiju kulture, komunikologije i novinarstva 2011.godine. Ovo je njena peta knjiga.

Nema komentara

Napišite komentar