Slobodanu Tišmi nagrada Fonda Todor Manojlović

autor: Stefani Šovanec 0

Nagradu za moderan umetnički senzibilitet u 2013. godini dobio je književnik  Slobodan Tišma, saopštio je iz Fond “Todor Manojlović” iz Zrenjanina.

foto: subotica.com

Žiri za dodelu ovog priznanja činili su predsednica Upravnog odbora Fonda Vladislava Gordić-Petković, glumac Predrag Miki Manojlović, teatrolog Boško Milin, akademski slikar Radovan Živankić i književnik Vladimir Arsenijević. Prema članovima žirija, Slobodan Tišma je zaslužio nagradu jer je dao veliki doprinos kulturi Novog Sada - kao urednik književnih časopisa i tribina, kao i povremenim saradništvom u emisijama iz kulture na novosadskoj televiziji.

Fond “Todor Manojlović” osnovala je gradska biblioteka “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu 1991. godine, sa ciljem da objavljuje i afirmiše dela ovog, ali i drugih književnika. Priznanje se dodeljuje u mestu u kom nagađeni živi, tako da je ove godine laureat proglašen u zgradi Vlade Vojvodine, a svečana dodela nagrade biće u maju u Zrenjaninu.  

Slobodan Tišma je krajem 1970-ih i 1980-ih predvodio dve novosadske kultne grupe “Luna” i “La Strada” za koje je pisao pesme i komponovao muziku. Za roman “Quattro stagioni” dobio je nagradu “Biljana Jovanović”, a prošle godine za roman “Bernardijeva soba” dobio je NIN-ovu nagradu.

Nema komentara

Napišite komentar