Slobodan Tišma predstavio delove neobjavljenih romana

autor: A. Subotić 0

Novosadski umetnik Slobodan Tišma predstavio je delove svoja dva nova neobjavljena romana pod nazivom „Grozota ili...“ i „Astal – tisch, riba – fish“, povodom šestog rođendana knjižare-kafea „Bulevar books“.

Od kada je 2012. godine dobio NIN-ovu nagradu za roman „Bernardijeva soba“ taj podatak ga prati poput titule. Posle toga Tišma je poručio da možda više neće pisati, te se prepustio slušanju klasične muzike. Po svemu sudeći, proteklih pet godina nije proveo u ništavilu i lutanju po Porti. Tiho, ponovo se vraćajući poziciji marginalca iz koje izranja svaki put kao priznati pisac, Tišma je nastavio da piše, a deo toga predstavio je i publici u knjižari „Bulevar books“.

 – Roman „Grozota ili...“ se bavi nekom našom bližom prošlošću, nečim što se događalo na primer devedesetih godina. Konkretno, to su neki ključni momenti, recimo ta 1995. godina kada se dogodio masakr u Srebrenici, u Bosni, koja je neka vrsta bekgraunda i neki horizont događanja. Ja se inače ne bavim u romanu direktno celim tim slučajem. U romanu se postavlja taj problem savesti, odnosno kako je možemo oživeti sa nečim tako strašnim što se na primer tamo dogodilo, a za šta nas mediji uveravaju da se dogodilo ili uveravaju da se nije dogodilo – rekao je Tišma i dodao da je to problem medijske stvarnosti u kojoj živimo.

– A mi živimo u medijskoj stvarnosti gde se to pitanje istine uvek postavlja, ono je vrlo problematično i teško je ustanoviti šta je stvarno istina – nadovezao se Tišma.

Šest godina Bulevar books-a

Bulevar books počeo je sa svojim radom na Bulevaru oslobođenja, a juče su proslavili rođendan u potpuno novom prostoru. Centar je bogatiji za još jednu knjižaru, a jedan od vlasnika, Marko Ćuća ispričao je za „Odjek“ kako je promena lokacije uticala na njihov rad.

– Mi smo momci sa Bulevara i naš primarni cilj je bio da otvorimo knjižaru na Bulevaru, odakle i njeno ime. Tako smo i počeli, ljudi su nas prepoznali i ostvarili smo neki komšijski, fin i topao odnos sa njima. Usledio je šok kada su nam rekli da moramo da napustimo prostorije i zbog toga smo se premestili na drugi Bulevar. Ovde imamo sve što nam treba, imamo veći prostor koji omogućava ono što se i veceras dešava, a to je gostovanje našeg Slobe Tišme. Tako da mi imamo sve uslove da naše ambicije i ostvarimo – poručio je Ćuća.

On je ukazao na to da mu je drago da mladi posećuju knjižaru jer u „teškom trenutku za srpsku kulturu gde nam praktično neke komercijalne televizije diktiraju kulturne trendove, ti klinci koji se uhvate za Tomasa Bernharda ili nekog sličnog pisca, to su klinci koje treba negovati jer ako njih izgubimo, izgubili smo sve“.

Osim Tišme, publika je imala priliku da čuje i internacionalni džez trio „Timbuktu“, u čijem su sastavu bubnjar Nemanja Tasić, Dany More za kontrabasom i Kosta Vukašinović, koji svira trombon.

Nema komentara

Napišite komentar