Ršum, dete koje progovara

autor: Dajana Grubišić 0

U okviru manifestacije „Antićevi dani” predstavljen je portret pisca Ljubivoja Ršumovića „Krušna mrva”, u Kulturnom centru Novog Sada. Svi govornici složili su se da su Ršum i Antić, zajedno sa Duškom Radovićem, činili svojevrsan trougao jednog vremena.

Foto: Dajana Grubišić

Pesnik Ljubivoje Ršumović je dobitnik nagrade „Miroslav Antić” na prvim „Antićevim danima” 2008. godine. U sinoćnoj uvodnoj reči bivši predsednik Skupštine grada Zoran Vučević rekao je da je Ršumović 2008. bio idealan izbor za nagradu zbog brojnih  sličnosti među ova dva pesnika.

– Ršumović je veliki pesnik, verovatno najpopularniji pesnik posle Zmaja i, baš kao i Antić, ostvaren i u novinarstvu i pred kamerom – rekao je Vučević, koji je učestvovao u osnivanju ove manifestacije.

U punoj sali Kulturnog centra vladala je opuštena atmosfera, uz mnogo smeha i spontanih komentara koji su dopirali iz publike najrazličitijih uzrasta. Tome je, čini se, naročito doprineo Raša Popov svojim humorom i spontanošću. On je uz čitanje Ršumovih stihova naglašavao njegovu maštovitost u stvaranju rime i sposobnost da razume dečiju dušu.

Raša je još govorio i o poukama velikoj i maloj deci, koje nose Ršumovićeve pesme i u kojima, kada ih bolje sagledamo, možemo pronaći odraz dešavanja u društvu. Naveo je primer Ršumovićevog opisa erupcije vulkana, kao pokazatelja najvažnijeg pitanja srpske javnosti – učenje o tabloidnosti.

– Tabloidni novinari ne idu na erupciju, a pišu o erupciji – zaključio je Popov.

Sam autor nije mnogo govorio, smatrajući da su njegovi prethodnici već dovoljno rekli. Umesto toga pročitao je nekoliko svojih pesama, uključujući i jednu iz nedavno objavljene zbrke „Zemlja hoda zemljom”, iz edicije „Antićevi dani”.

Ove godine održavaju se 9. po redu „Antićevi dani”. Ova manifestacija ustanovljena je 22 godine nakon pesnikove smrti, s ciljem promovisanja i podsticanja na istraživanje njegovog stvaralaštva. Ovogidišnji dobitnik nagrade je Kolja Mićević, za knjigu pesama „Rimaginacije”.

Nema komentara

Napišite komentar