Recitovanjem obeležen Dan poezije u Novom Sadu

autor: Bojana Delić 0

Dan poezije obeležen je sinoć u prostorijama udruženja „Zrno slovesnosti“ čitanjem i recitovanjem poezije i muzičkim performansom. U čitanju poezije učestvovalo je šest mladih pesnika koji su čitali svoju poeziju, ali i poeziju velikih pesnika poput Getea, Vaska Pope, Bodlera i drugih.

Pesnik Viktor Radun kaže da je poetsko veče organizovao iz čiste ljubavi prema poeziji, umetnosti i potrebe da se trgne mlada poetska scena, da oživi kultura u gradu i Srbiji uopšte.

 - Moj cilj je bio da se organizuje skup pesnika koji pripadaju novoj struji pesništva u Srbiji, van već oformljenih krugova afirmisanih pesnika, mada smo otvoreni za svaku dobru poeziju, za sve pesnike i pesnikinje dobre volje - rekao je Radun.

Pesničko veče otvorila je Katarina Marić koja je na violini izvela dve Bahove kompozicije. Od pesnika je nakon nje prvi nastupio Darko Burumdžija sa svoje dve autorske pesme. Potom je usledela Iva Kepša sa svojom ljubavnom poezijom. Pesme poznatih autora govorio je Viktor Radun, a potom je pročitao i dve svoje pesme. Zatim je usledelo pravo osvežnje - mladi pesnik Nikola Oravec koji je govorio svoje duhovite ljubavne stihove. Valerija Varga i Nikola Šoškić izveli su pozorišni performans „Poslenja rupa na zemlji“ u kom su na duhovit način govorili o društvenim mrežama i životu mladih danas. Nakon performansa, Valerija Varga pročitala je i dve svoje pesme. Sara Majstorović čitala je pesme o pesnicima i pesništvu od velikih autora.

Tokom čitanja i recitovanja atmosferu su upotpunjavali Ruben Ojelele na udaračkom instrumentu konga i Saša Barat na akustičnoj gitari. Nakon čitanja poezije ovaj duet izveo je pesmu „Par godina za nas“ od grupe EKV u svom aranžmanu.

Za kraj pesničke večeri Valerija Varga, Nikola Oravec i Viktor Radun pročitali su još po 2 pesme o poeziji i stihovima.

Najavljujući pesnike, Viktor radun je u stihovima govorio o poeziji danas, njenom značaju i njenoj budućnosti.

U prijatnoj atmosferi publika se smejala, aplaudirala i uživala, a organizator je najavio još ovakvih događaja.

Dan poezije UNESCO je počeo da obeležava 1999. godine s ciljem da promoviše čitajne, pisanje i objavljivanje poezije širom sveta.

 

Nema komentara

Napišite komentar