Recenzija knjige „Kako ubijaju dobre devojke“ Holi Džekson

autor: Valentina Simović 0

Ova tinejdžerska misterija i triler se prvi put pojavila na policama svetskih knjižara 2019. godine, a prošle godine se našla i kod nas, kada je prevedena na srpski jezik. Knjiga počinje sa opisom porodice čiji je sin pre pet godina optužen za ubistvo svoje devojke. Glavna junakinja, Pip ih opisuje sa velikom dozom žaljenja. Kuca na vrata njihove porodične kuće i upoznaje se sa Ravijem- bratom optuženog i izgovara sasvim neočekivanu stvar- tvrdi da može da dokaže da je njegov brat nevin. Pip je srednjoškolka sa željom da za svoj esej analizira način na koji su mediji izveštavali o nestanku i ubistvu srednjoškole Endi Bel. Ali ona svom radu daje drugi cilj-sigurna je da policijska istraga nije otkrila pravog ubicu i ubeđena je da je ona baš ta koja može da otkrije pravu istinu o ubistu starom pet godina. Kroz knjigu upoznajemo se sa misterijom ubista u isto vreme kada i Pip. Ona se upušta u istraživanje same žrtve-Endi Bel i njenog momka Sala koji je ujedno i okrivljen. Jedini problem kod ovakvog rešenja slučaja jeste što se Salu nikada nije sudilo za ubistvo svoje devojke, jer nije  moguće suditi mrtvim osobama. Nedugo nakon što je Endi nestala, Salovo telo je pronađeno u obližnjoj šumi i zaključeno je da se Sal ubio jer nije mogao da podnese život u zatvoru. Pip vrlo brzo nagovori Ravija da postane njen partner u istrazi i njih dvoje zajedno rizikuju sve da otkriju pravog krivca.

Foto: www.vulkan.com

Pip istražuje sve moguće puteve, krene od policije i samih medija. Razgovor koji ima sa novinarom lokalnog lista je jedan od prvih intervjua koje Pip sprovodi u toku njene nezvanične istrage. Novinar je izuzetno arogantan, gde on tvrdi da je Sal kriv i da je nazivanje Sala odvratnom ubicom sasvim opravdano, gde je ironija kada ga Pip opomene i kaže mu da novinar nema pravo da optužuje nevine ljude, jer se princip „nevin dok se ne dokaže suprotno“ mora primeniti i u novinarstvu. Pip pokušava da odgonetne tajnu same Endi, ko je bila ta devojka i kako se uplela u toliko različitih priča. U jednom momentu se na njenom spisku nalazi čak sedam osumljičenih. Bez obzira na to što na prvi pogled nisu povezani, Pip shvata da su svi zajedno deo slagalice koji joj je potreban kako bi rešila slučaj. Iako se Pip definitivno može okarakterisati kao glavni lik romana, evidentno je da je sama priča o nestanku i smrti Endi i Sala izuzetno razvijena, do te mere da se čini da je Pip samo način da se čitaocima predstavi ta misteriozna priča i da je ona zapravo glavni lik. Teško je pretpostaviti šta će se sledeće desiti, svaki put kad Pip otkrije nešto novo, moguće je razviti bar tri različite teorije o ubici. Zapleti su neizostavni deo svake dobre misterije a u poslednjim stranama se uvek konačno otkriva istina. Ovde ne samo da  imamo dobar kraj već imamo i neočekivane okrete koji menjaju očekivani razvoj situacije. Autorka koristi mnogo detalja pri svojim opisima, ali neki detalji nisu tu samo kako bi mi bolje zamislili prostoriju u kojoj se likovi nalaze. Na prvim stranicama na izgled nebitan detalj gde Pip kaže da je na zidu njene prijateljice nekada visilo više fotografija nego što ih ima danas, ispostavi se kao bitan detalj koji je otkriven tek 200 stranica kasnije. Na neke momente je teško pratiti radnju jer se više stvari dešava istovremeno. Na neka pitanja nisu na kraju ni  dati odgovori ali kako glavna junakinja kaže na finalnim stranicama knjige, mora se pomiriti sa činjenicom da ne može da zađe u svaki mračan kutak njenog grada.

Knjiga je pisana jednostavnim jezikom, stilski nije preterano obogaćena, ali za ovaj tip knjige to nije ništa neobično. Imamo nekoliko tipičnih stereotipa-zla devojka kojoj je stalo samo do slave i novca i njen dobar dečko koji je totalna suprotnost, najbolja drugarica zaljubljena u svog druga ali previše stidljiva da bi mu to ikada priznala, Pip koju ne zanimaju izlasci i  „normalne“ tinejdžerske stvari jer je predstavljena kao tipična štreberka i njen pomoćnik koji se zaljubi u nju kada konačno reše slučaj. Ono što je počelo kao misterija jednog ubistva završilo se hapšenjem četiri osobe za četiri različita zločina. Zbog dobrog odgovora na ovu knjigu, autorka je odlučila da napiše dva nastavka, pretvorivši Pipin istraživački duh u seriju knjiga.

Nema komentara

Napišite komentar