Rade Šerbedžija - Stranac u sopstvenoj zemlji

autor: Milica Gvozdenac 0

Rade Šerbedžija nedavno je u Medija centru Beograda predstavio dve knjige – zbirku poezije “Stranac” i knjigu autobiografskih zapisa “Do poslednjeg daha”, koja je 2004. godine objavljena u Hrvatskoj i Sloveniji, a za srpsko izdanje Šerbedžija je napisao dva dodatna poglavlja.

U pitanju je knjiga u kojoj Šerbedžija otvoreno govori o ljudima i događajima koji su presudno uticali na njegov život i umetničku karijeru, a posebno su dramatične stranice o dešavanjima početkom devedesetih godina kada Šerbedžija nije stao ni uz jedan nacionalni kolektivitet. Druga knjiga kroz sam naslov pruža uvid u Šerbedžijin život - "Stranac". 

U svojoj mladosti postao je simbol jedne države koje više nema, a koja i dalje živi. Početkom devedesetih Šerbedžija posmatra raspad države u kojoj je živeo, odlazi na mirovne proteste u Sarajevo, Beograd, odakle šalje poruke mira - bezuspešno. Od tada, Šerbedžija je kao Jugosloven izgnanik iz Hrvatske, Srbije. Danas, prihvataju ga u obe zemlje, ako pristane da bude njihov. Njemu je pak draže da bude svoje, da bude stranac u svojoj zemlji.

Iako biva odbačen, kako on kaže, u knjizi nije našao mesta za osvetoljubivost, pa iz današnje perspektive pokušava da shvati poziciju onih koji su ga optuživali i osuđivali.

Mislim da to ne pripada u jednu knjigu koja želi da otkrije moju prirodu, a moja priroda je biti otvoren. Ja sam čovek koji je otvoren za razgovor, za saradnju, za razumevanje različitih stavova. Uvažavam ljude koji drugačije misle, pa su mi zato bliski ljudi koji su druge religije, druge nacionalnosti, drugih političkih ideja. Mogu sa svima da razgovaram i nikada ne želim da budem isključiv – rekao je Šerbedžija za „Univerzitetski odjek”.

Doduše, u jednom poglavlju jesam napisao nešto o jednom jako dosadnom tipu kog nisam imenovao, nego sam ga nazvao inicijalima, a to je čovek koji  je godinama pričao i pisao laži, ciljane laži o meni i protiv mene – dodaje glumac.

Iako je Šerbedžija jednom prilikom rekao kako je njega smrt bližnjih paralisala kao pisca, vremenom je nastavio da piše, a kako kaže razlog za to je što već ima oko 200 napisanih stranica. U pitanju je knjiga “Green card”, odnosno “Zelena karta”, a izaći će na tržište 2017. godine.

– Knjiga govori o mom životu u Engleskoj i Americi. Ne govori samo o mojoj profesiji i o ljudima sa kojima sam radio filmove, nego pišem i o Americi, Londonu, uopšte o tom životu i različitosti mentaliteta – kazao je.

Nema komentara

Napišite komentar