Puding od vanilije – recepti za preživljavanje

autor: Jovana Radin 0

Vedrana Rudan je ove godine svoju kolekciju misli, inače dostupnoj na njenom portalu, stavila između rozih korica knijge pod nazivom „Puding od vanilije”.

Foto: Nera Simić / CROPIX

Za sve one koji su pomislili da je ovo priručnik o kuvanju, autorka je rekla sledeće: „Za mene bi bilo mnogo bolje ne objašnjavati kakva je ovo knjiga. Ne bih htjela da pomislite kako ćete uz njenu pomoć naučiti kuhati puding od vanilije, pa kad shvatite da to nije to, krenuti nazad u Lagunu i tražiti povrat novca.”

Ko god da se susreo sa Rudan pa makar i preko ekrana, znaće otprilike šta može da očekuje od ove knjige. Uz pomoć stranica možemo da se osvrnemo na razne aktuelne situacije i probleme koje je autorka opisala u svojoj poslednjoj zbirci tekstova.

U suštini autorka hrabro i bez dlake na jeziku piše o stvarima koje bi mnogi prećutali, te čak i na korici knjige stoji upozorenje: „Ovo nije knjiga za one sa osetljivim želucem.” Političari, katolički sveštenici, muško-ženski odnosi, život u doba korone i mnoge druge teme su ispraćene kritičkim tonom. Neki od subjekata tekstova su zanimljive ličnosti današnjice poput Severine, Diane Budisavljević, Milene Dravić, Vladimira Putina i Donalda Trampa. Raznovrsnost tema ponudila je svakom potencijalnom čitaocu da u „Pudingu od vanilije” pronađe nešto u opsegu svog interesovanja.

Zbirka tekstova podeljena je u četiri poglavlja, baš kao u nekom kuvaru, od predjela do deserta. „Predjela i laka jela” pokrivaju teme svakidašnjice iz perspektive ne samo književnice, nego i majke i bake. „Glavna jela i prilozi” dotiče probleme današnje politike i katoličke crkve. „Salate” za razliku od poglavlja „Glavna jela i prilozi“ nude širok dijafazon raznovrsnosti, tako da čitaoci kojima nije bilo dosta politike u prethodnom poglavlju imaju priliku da pročitaju još koju kolumnu na tu temu. Za one koji vole malo lakše teme u ovom poglavlju mogu pronaći tekstove koji ne upadaju o korpu političkih tema. U poglavlju „Desert” nalazi se tekst po kome je knjiga dobila naslov, te je možda autorka ovim tekstom htela da skrene pažnju na problem koji je izvor njene zabrinutosti kroz celu knjigu.

Književnica Ivana Bodrožić izjavila je o Vedrani: „Ona kao spisateljica koja ne ovisi zaista o nikome, a sama si stvorila taj prostor, ima taj luksuz za koji se izborila da kaže ono što misli i da to napiše i ljudi to zaista prate i čitaju. Mislim da ona kao takva u ovom društvu služi kao određeni i korektiv i inspiracija za mnoge one koji se nađu u nepravednim, potlačenim i raznoraznim sličnim situacijama kakvih imamo na pretek i u našem medijskom i društvenom prostoru.”

Kratki tekstovi će vam u roku od pet minuta pokrenuti raznovrsne misli, a njen prepoznatljiv stil pisanja će vas privući da osim ove knjige pročitate još neku. U isto vreme, ova knjiga je promocija njenog bloga, a njen blog je istovremeno i reklama za knjigu. Takođe je bitno napomenuti da su mnoge pozorišne predstave dramatizovane prema njenim knjigama. Osim što je kniževnica ona je, u ulozi novinarke, kolumnistkinje, urednice hrvatskog radija i voditeljke televizijske emisije, dobila otkaz verovatno zbog svog slobodnog načina izražavanja koji teško da ostane neprimećen.

Nema komentara

Napišite komentar