Promocija zbirke pesama "Ljubavni abeceradij"

autor: Bojana Tomić 0

- Iz svoje zbirke ,,Ljubavni abecedarij", kao prvo slovo izdvojio bih stih ,,Bog“ jer smatram da je pesnik na neki način posrednik između Boga i sveta, no ne bih sebe izdizao na toliku visinu, već neke druge pesnike- rekao je Tomislav Domović na promociji svoje zbirke pesama koja je održana u petak 25. oktobra  u klubu ,,Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. 

Photo: KCNS 

Pesnik i kritičar Miroslav Aleksić, govoreći o Domovićevoj zbirci, objašnjava je da je autorova zvezda na nebu bivše Jugoslavije bljesnula osamdesetih godina prošlog veka. Njegovi prvi nastupi i nagrade izdvajali su ga od generacije pesnika koji su dolazili posle njega. 
- Bio je neka vrsta pesničkog Džemsa Dina, buntovnik s' razlogom ili bez njega, heretik na deset načina i kao takav ostao je do danas. Ništa u ovih 35 godina nije uspelo da ga pomeri na tom planu- rekao je Aleksić i evocirajući uspomene na poznanstvo sa Domovićem dodao – Menjao se, ne drastično poetički, sazrevao je, ali je ostao onaj Tomislav Domović koga sam upoznao 1985.  godine na Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu.

Aleksić se osvrnuo i na samu zbirku, govoreći da je ona ,,mnogo više od trika”, te da je pojmovnik, leksikon pojmova o ljubavi, ali pre svega koherentna, celovita knjiga poetizovane proze ili pesama u prozi  i kao takva ima poseban pristup fenomenu ljubavi. 

Domović se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada na gostoprimstvu, kao i okupljenoj publici i istakao da ,,Ljubavni abecedarij” zauzima posebno mesto u njegovom stvaralaštvu. Moderator programa bila je Nataša Bundalo Mikić, a u muzičkom delu programa nastupio je kantautor Nemanja Nešić. 

Tomislav Domović jedan je od naistaknutijih savremenih hrvatskih pesnika. Rođen  1964.  godine objavio je 12 knjiga poezije i zastupljen je u mnogim antologijama. Afirmaciju je na početku karijere osamdesetih godina prošlog veka, sticao i na festivalima u Srbiji. Dobitnik je Prve nagrade festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu i Pečata varoši sremskokarlovačke u Sremskim Karlovcima. 

Nema komentara

Napišite komentar