Promocija romana „Savršen antitalenat za sreću“ Nebojše Milenkovića

autor: Igor Mudri 0

Promocija drugog romana Nebojše Milenkovića „Savršen antitalenat za sreću“, održana je u utorak, 9. novembra, u kafe-knjižari Bulevar Books u Novom Sadu.

Foto: Bulevar Books / Promo

„Smatram da je jako važno sačuvati neizvesnost sledeće rečenice i da čitalac ne zna šta će dobiti od pisca”, rekao je Milenković na promociji svog erotsko-psihološkog trilera u izdavaštvu Akademske knjige iz Novog Sada.

Nebojša Milenković je inspiraciju za pisanje ove knjige pronašao u citatu Zigmunda Frojda koji je rekao da svaki seksualni čin jeste proces u koji su umešane najmanje četiri osobe, i otud i ideja za pisanje iz ženskog lika.

„Ne mogu da budem sveznajući pisac, a da pišem iz ugla muškarca. Priča o dva identiteta, onaj koji imamo i onaj koji nam se mogao dogoditi da smo donosili drugačije odluke u životu je upravo suština, jer smatram da nas snažnije obeleži ono što nam se nije dogodilo u životu nego što jeste”, naveo je Milenković i dodao da su upravo ti mogući propušteni životi teme književnosti.

Novinarka Gordana Nonin kaže je da je bila fascinirana pisanjem iz ženskog lika i da je ovaj roman Milenkovićev doktorat.

„U knjizi ima sve što nam se dešava u društvu, dnevno-političke teme, nasilje, žene koje su počele da govore o onome što im se dešavalo, ali sve kao čista književnost, i to je ono upečatljivo”, rekla je Nonin.

Politikolog Duško Radosavljević smatra da je Milenković izuzetno zreo pisac koji je stekao iskustvo učeći na tuđim greškama i ispravljajući svoje.

„Roman jeste o svemu, ali nije o svačemu, i samo na prvi pogled ima jednostavnu strukturu”, rekao je Radosavljević i dodao citat iz prve Milenkovićeve knjige kako se najzanimljivija književnost nalazi se u fusnotama, istakavši da se to može tumačiti kao ciničan odnos prema onome šta se sve objavljuje svakodnevno.

Foto: Igor Mudri

Čitajući o opsadi Sarajeva Nebojša Milenković kaže da je sve što je pročitao jednostrano, i da ne mogu biti samo jedni zločinci a drugi žrtve.

„Ovo je višeslojan roman, priča iz ugla takozvanih „Alijinih Srba“, ljudi koji su bili najveće žrtve opsade Sarajeva, kroz priču bračnog brodoloma umetničkog para Sonje Kovač i Igora Basarića, ali i o postpetooktobarskoj Srbiji i blatu u kome se svakodnevno valjamo”, rekao je Milenković.

Govornici su podsetili da se radnja romana poklapa sa datumom promocije knjige, 9. novembrom, danom kada je srušen stari most u Mostaru 1993. godine i kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemintizma.

Roman „Savršen antitalenat za sreću“ smešten je u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić. Ovo je, ujedno, druga knjiga Nebojše Milenkovića objavljena pod istim izdavačem, nakon romana „Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici“ iz 2019. godine. Nebojša Milenković rođen je u Nišu 1971. godine, a diplomirao je Istoriju umetnosti 2000. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a takođe se bavi i građanskim aktivizmom.

Nema komentara

Napišite komentar