Poezija bez barijera

autor: Tijana Jovanović 0

Veče slam poezije održano je sinoć u Crnoj kući. Program je rezultat dvodnevne radionice u kojoj su učestvovali studenti germanistike sa novosadskog i beogradskog Filozofskog fakulteta.

foto: Ivana Pajić

Možda baš to što slam poezija ruši sve barijere, daje potpunu slobodu onom ko je piše i izvodi i oštro kritikuje autoritete. Na ovaj način studenti su dobili potpunu slobodu da se izraze svoje stavove i mišljenja bez ikakvih posledica.       

Mario Tomić, koji je veoma uspešan na slam sceni Graca, vidi Srbiju kao pogodnu za razvijanje slam poezije, što i nije pohvalno jer to znači da postoje mnoge stvari koje mogu biti predmet kritike:

- Nažalost, Srbija je plodno tlo za razvijanje slam poezije. Takođe, Srbija je zemlja u kojoj je rep muzika prihvaćena, a s obzirom da je slam srodan repu, mislim da slam poezija može da zaživi na ovim prostorima. Jedino što je koči u tome jeste nedostatak sredstava da se realizuje više ovakvih večeri i omogući više ovakvih saradnji – zaključio je Tomić.

Paul Gruber, austrijski lektor, i Ivana Pajić, asistentkinja za nemačku književnost na Odseku za germanisiku, zajedno su organizovali radionice i veče na inicijativu studentkinje Danijele Surtov, koja se sa slam scenom upoznala u Banja Luci i koja je tad dobila želju da njen duh prenese i novosadskoj publici:

- Ona je došla oduševljena iz Banja Luke i poželela da se tako nešto organizuje i ovde. Ja sam se odmah ponudio da budem lektor i setio sam se Maria koji je veoma poznat na slam sceni u Gracu. Mario je dvojezičan i mislio sam da je to dobra prilika, jer zna i nemački i srpski, a uz to dobro poznaje ovo tlo i mentalitet ljudi koji žive ovde – rekao je Gruber.

Studenti germanistike su se rado priključili ovom programu, iako većina njih nije imala ranijih iskustva sa slamom:

- O slamu nisam puno znala. Bila je ponuđena radionica na faksu i to smo kolege i ja videli kao dobru priliku da jezik koji učimo iskoristimo i na drugačiji način. Upoznali smo nešto potpuno drugačije, aktuelnije i zanimljivije od onoga što učimo na fakultetu – rekla je jedna od učesnica Biljana Kovač. 

Program je organizovao Odsek za germanistiku Filozofskog fakulteta, a u realizaciji su takođe učestvovali Omladinski centar CK13 i Austrijski kulturni forum.
                    

Nema komentara

Napišite komentar