Pesme 1961-2012: Dilanov opus za sve uzraste

autor: Miloš Maksimović 0

„Reč je o umetniku koji se dovoljno brzo menjao da u svakom trenutku bude nov i ne mari za komercijalni uspeh“, kazao je urednik izdanja Zoran Paunović na promociji knjige Pesme 1961- 2012  Boba Dilana prošlog utorka u knjižari Bulevar Buks.

Foto: Miloš Maksimović

Nešto više od mesec dana posle svetske premijere, srpska i regionalna publika mogu da pročitaju knjigu poznatog američkog kantautora. Ovo izdanje pored poezije sadrži i više tekstova o različitim periodima u stvaralaštvu umetnika. 

 

„Čitalac ima izbor da li će da čita samo pesme ili i dodatne tekstove, i tako razmisli o tome šta predstavlja Dilanova poezija“, rekao je Paunović dok je drugi urednik izdanja Vladislav Bajac, dodao da je ovo prva knjiga poezije koju je objavila Geopoetika posle 25 godina.

Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, dao je dozvolu za ovakvo dobrodošlo proširenje. Uprkos mekom povezu, knjiga predstavlja magnum opus pesnika i obuhvata 250 pesama iz svih njegovih faza tokom pola veka stvaranja.

Na promociji je bio i prevodilac većeg dela pesama, Vladimir Kopicl koji je rekao da je najamnički pristupio poslu, ali da je uživao prevodeći.

„Dilan je pravi pesnik, piše opuštenim manirom i koristi tipične pesničke tehnike“. Bilo je najavljeno i prisustvovanje drugog prevodioca, pisca Muharema Bazdulja koji je bio sprečen da dođe. 

Nema komentara

Napišite komentar