Otvoren Međunarodni novosadski književni festival

autor: Lorjana Lučić 0

Na Trgu mladenaca otvoren je deveti po redu Međunarodni novosadski književni festival. Festival će trajati  do 29. avgusta i biće propraćen događanjima kao što su čitanje poezije,  razgovori sa pesnicima, takmičenje u slem pesništvu i dodela književnih nagrada.

foto: Međunarodni novosadski književni festival (Facebook)

Na otvaranju su govorili organizator festivala Jovan Zivlak i direktor Matice srpske Dragan Stranić.

,,Između početka i kraja pripremanja ovog festivala, što se desilo kao neka vrsta nevidljive drame, čovek ima pravo da bude zadovoljan, a nadam se da ćete i vi biti zadovoljni. Imamo zadovoljstvo da ovde dočekamo 100 pisaca, kritičara, prevodilaca i muzičara. Ovo je veliki festival koji će imati značaj za našu kulturu i naš grad'', rekao je organizator festivala Jovan Zivlak.

,,Mi treba da budemo složene ličnosti, a u toj izgradnji učestvuje poezija. Ne treba da imamo zablude da je to nešto sporedno i da je to nešto nebitno. Poezija je veoma važna i ako mi to shvatimo u ovom vremenu bićemo jedna vrsta avangarde u jednom emancipovanom društvu'', istakao je Zivlak.

Festival je otvorio Dragan Stranić ističući značaj poezije.

,,Prostor čitanja često ume da bude izmešten izvan uobičajenog komunikacionog okvira, pa tada samo čitanje pretvaramo u nekakav oblik javnog čina. Efekti takvog javnog čina nisu sasvim bezazleni što najbolje potvrđuju oni pesnici koji su posebno istraživali polje dejstva pesničke reči pri obraćanju masovnoj publici na trgovima, ulicama, stadionima, pozorištima i drugim mestima javnog okupljanja'', rekao je Stanić i naglasio da  sva samosvesna društva koja su držala do kulture i znala koliko su efekti javnog čitanja deltovorni i sama uvela ovakvu sistemsku vrstu aktivnosti.

Ovom prilikom nastupili su pesnici Rišard Krinjicki (Poljska), Filip Delavo (Francuska), Mirijam Montoja (Kolumbija), Hose Anhel Lejva (Meksiko), Maksim Granovskij (Rusija) i Duško Novaković (Srbija).

Međunarodni novosadski književni festival traje četiri dana i okuplja oko 15 zemalja. Koncept je da svake godine jedna zemlja bude gost sa izabranim pesnicima i da se tim povodom objavi antologija 12 autora. Veliki broj stranih pisaca nastupa tokom ova četiri dana, čitajući svoju prozu i pesme  na otvorenom.

U okviru festivala dodeljuju se dve nagrade – ,,Brankova nagrada'' za mlade pesnike, koja se uručuje u Sremskim Karlovcima i Međunarodna nagrada za književnost ,,Novi Sad'', koja se uručuje na Trgu mladenaca.

U okviru festivala oragizuje se i književni simpozijum, koji se bavi aktuelnim književnim temama, a u kafeu „Bistro” održava se takmičenje u slem poeziji. Festival se organizuje uz pomoć Pokrajinskog sekrtarijata AP Vojvodine za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije i Gradskog veća Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar