Otvoren 14. Prosefest

autor: Milica Stolica 0

Međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prosefest“, 14. po redu, otvoren je juče u onlajn formi, a ovogodišnji dobitnik međunarodne književne nagrade „Milovan Vidaković“ je esejista, pripovjedač i romanopisac Jovica Aćin. 

Foto: Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada

Festival je pozdravnom besjedom otvorio direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, koji je istakao da danas treba snimati serije o kulturnim stvaraocima, a ne o kriminalcima. Govoreći o značaju književnosti, kao i o tome koliko je bitno da mladi danas znaju da nije sve u tehnologiji, istakao je važnost i svrhu ovakve manifestacije za sve ljude, kao i za grad Novi Sad. 

„Prosefest je nešto po čemu se Novi Sad u ozbiljnim krugovima, a to su krugovi nobelovaca, prepoznaje kao fantastično važna tačka na svetskoj kulturnoj mapi već decenijama“, rekao je Panaotović dodajući da nije riječ o nekoj metafori, već da je to stvarnost. 

Prvi dan ovogodišnjeg Prosefesta obilježio je Jovica Aćin, koji je dobio Međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“, čiji je značaj istakao na samom početku svog obraćanja. 

„Milovan Vidaković“ kao nagrada nije mala nagrada i ona mi je sad posebno draga. To je velika međunarodna nagrada sudeći prema piscima kojima je dodeljena“, naglasio je Aćin.

Govoreći o uticaju nagrada kaže da, iako nisu neophodne, dosta mogu da doprinesu promociji zbog većeg medijskog odjeka, nego što može da ima jedna knjiga. Objasnio je da čovjek bez književnosti ne bi mogao da okusi smisao slobode i da susreti sa knjigama, poput ovakvih manifestacija, mogu da imaju veliki uticaj. 

„Ponekad ovakav festival kao što je Prosefest više doprinese knjizi i književnosti nego, moram priznati, neki fakulteti. Istinski doprinosi na živ način, stvara čitaoce, stvara zaljubljenike u književnost, stvara i pisce“, rekao je Aćin. 

Dodao je da se ljudi često rastvaraju i gube u svojoj stvarnosti, i da je književnost ta koja čini da se osjećaju uključeno u sopstveni život i da zahvaljujući njoj „bivaju svesniji prave prirode sveta oko nas“. 

Prosefest je počeo juče u izmijenjenom izdanju i trajaće do 18. decembra, a program festivala će biti dostupan na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada. Pored Jovice Aćina, gosti 14. Međunarodnog festivala proze su: Rumena Bužarovska, Lana Bastašić, Semezdin Mehmedinović, Karil Filips i Darko Cvijetić.

Nema komentara

Napišite komentar