„Otklon od distance” - 65. Beogradski sajam knjiga

autor: Sineta Šmit 0

U okviru međunarodnog, 65. po redu Beogradskog sajma knjiga organizovani su dvodnevni digitalni tribinski programi, pod zajedničkim naslovom „Otklon od distance“. 

Foto: sajam.rs

Ovogodišnji Sajam knjiga, koji je prvobitno planiran za period od 25. oktobra do 1. novembra, pomeren je za decembar, u nadi da će se održati pod naviknutim okolnostima. Kako se epidemiološke prilike u Srbiji nisu popravile, program se „preselio” na zvaničnu Fejsbuk stranicu Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, gde su svi zainteresovani knjigoljupci imali prilike da tokom dva dana isprate ukupno osam razgovora, u kojima su učestvovali istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

U petak, 11.decembra, emitovane su prve četiri tribine gde su virtuelni posetioci imali prilike da slušaju diskusiju posvećenu delima Meše Selimovića, kao i razgovor o savremenoj percepciji lika i dela pisca romana „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“, u kome su učestvovali Vlastimir Sudar i Marija Radić. Kasnije tokom dana tema je bila „Deca u (ne)vremenu – književnost za decu u ova šugava vremena", a o dečjoj „novoj normalnosti“ govorili su Jasminka Petrović i Uroš Petrović. Nakon ovoga je onlajn publika pratila dijalog na temu „Pronađeni u prevodu“, razgovor Muharema Bazdulja i Vladimira D. Jankovića. Prvi dan Sajma završio se tribinom „Otklon od distance“, koja se bavila se temom „Kulture u medijima u doba korone”.

Drugi dan manifestacije počeo je tribinom koja je bila posvećena Borislavu Pekiću, na temu „A ko je pojeo skakavce? – devedeset godina od rođenja Borislava Pekića“, a na kojoj su govorili Gojko Božović, Nebojša Bradić i Slobodan Vladušić. Nakod toga usledila je tribina „Pronađene u prevodu“ o prevodilaštvu i piscima, jeziku i svemu što se nalazi „između redova“, o čemu su diskutovale Silvija Monros i Ana Ristović. Treća tribina „Periodizacija savremene srpske književnosti“ načela je temu domaće književne produkcije, na kojoj su učestvovali Gojko Božović i Igor Perišić. Poslednja za ovu godinu sajamska tribina bio je razgovor o pola milenijuma manastira Šišatovac, a govorili su Nataša Polovina i Srđan Orsić.

Svi razgovori postavljeni su i na Jutjub kanal Sajma, gde zainteresovani i dalje mogu da pogledaju tribine.

Nema komentara

Napišite komentar