Ognjenka Lakićević: Sve nam je politika

autor: Suzana Rogić 0

- Onaj momenat send izdavaču bio mi je najteži - izjavila je autorka zbirke pesama Ognjenka Lakićević. Priseća se kako joj je bio potreban intiman trenutak sa zbirkom jer onog trenutka kad je pošalje, ona nema toliko veze sa njom. Svako može da interpretira, izvadi i stavi određene delove kao motivacionu poruku.

 Photo: Suzana Rogić 

Povodom promocije knjige „Vodič kroz požare“ koju je organizovala knjižara Zenit u utorak, 12. novembra u Novom Sadu, govorilo se o sadržaju ove zbirke, kao i nastanku njenog naziva. Ona je podeljena na sedam celina, a pesnikinja kaže da joj je naslov bio najveći izazov. 

- Razmišljala sam šta to ima veze sa celom zbirkom. Htela sam da se zove kao uputstvo za nešto, da nema ništa emo u nazivu, jer previše već ima unutra - rekla je autorka Lakićević.

Pisanje ove zbirke bilo je malo drugačije, jer svaki put, kako kaže autorka, videla je šta znači proces pisanja. Poezija je dosta kompleksnija. Prethodna knjiga Ljubavna pisma Guglu ne izgleda naivno, ali ova zbirka pokazuje ozbiljniji rad, ne samo pisanja, već i rada na sebi.

Politička pitanja koja poezija otvara, Ognjenka je argumentovala i rekla da ni sama više nije sigurna šta znači političko, jer nam je sve politika. Najveća politika jeste emocionalna odgovornost koju svako od nas može i trebalo bi da vodi. Ako nismo odgovorni prema sebi i ne rešavamo stvari koje nisu zanemarljive, onda mnogo loše možemo da se bavimo drugom politikom.  

Poeziju odlikuju lični stavovi i sopstveno mišljenje, a u slučaju da ti stavovi zavise od drugih, demantuje postojanje ove književne vrste. Rezervisana je za svakog koga zanima.  Dobri poznavaoci metafore su ustvari najbolji pesnici. 

Na završnici promocije autorka je govorila o svojoj karijeri u budućnosti. Rekla je da sebe ne vidi u pisanju romana, jer smatra da još uvek nije dovoljno zrela i ne poznaje tu vrstu žanra. 

Nema komentara

Napišite komentar