Održana promocija sabranih dela Jovana Sterije Popovića

autor: Dragana Kokora 0

Ove godine obeležava se Jubilarni 60. festival Sterijinog pozorja. Tim povodom sinoć je u Gradskoj kući u Novom Sadu održana promocija Sabranih dramskih dela Jovana Sterije Popovića.

Jovan Sterija Popović je začetnik srpske drame i najbolji komediograf na našim prostorima. Poznate su njegove komedije „Laža i paralaža“, „Pokondirena tikva“, „Kir Janja“ i druge. Međutim, ono što je bio povod za nastanak Sabranih dela su manje poznate žalosne drame ovog našeg pisca.

„Žalosne drame Jovana Sterije Popovića su u senci njegovih komedija. To ne bi trebalo da bude tako jer je ovaj naš književnik pisao izuzetno kvalitetne drame za koje sam smatrao da bi bilo važno prikazati ih i opet na ovaj način“, rekao je priređivač Sabranih dela, Radoslav Eraković.

Pored Erakovića na promociji govorili su Sava Damjanov predsednik Uređivačkog odbora Sterijinog pozorja, kao i Miroslav Radonjić direktor Sterijinog pozorja.

„Ovo je prvo sabrano delo Popovića, što je iznenađujuća činjenica. To bi bilo isto kao kada Englezi ne bi imali Šekspirova sabrana dela“, istakao je Damjanov značaj Sterije za srpsko pozorište.

Sterijino pozorje je najstariji festival kulture kod nas koji u kontinuitetu traje 60 godina. Direktor Miroslav Radonjić poručio je da javnost treba da prepozna značaj ovog festivala ne samo za vreme njegovog trajanja, već da Pozorje treba da bude aktuelno tokom cele godine .

„Ova knjiga je samo početak. Sterijino pozorje planira da nastavi sa istraživanjem i krajem godine objavi još jedno izdanje“, zaključio je Radonjić.

Nema komentara

Napišite komentar