Održana promocija knjige „Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji” Duška Antonića

autor: Branislava Todorić 0

Rok novinar i publicista Duško Antonić predstavio je svoju knjigu „Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji” u novosadskoj knjižari Bulevar Books u utorak, 28. decembra. Ovo je ujedno bila i prva promocija knjige.

Foto: Branislava Todorić

Duško Antonić je ex-Yu i srpski rok novinar već tridesetak godina, a zajedno sa Danilom Štrpcem je 1998. godine objavio knjigu „YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”. Knjigu „Kako ni(je) propao rokenrol u Srbiji” spremao je više od dvadeset godina i ona se sastoji iz dva dela. U prvom delu, autor sagleda kako se raspad Jugoslavije odrazio na rok kulturu.

„Kad sam pročitao prvo poglavlje, ja sam bio fasciniran, pre svega da se ovog posla latio čovek koji zna šta je rokenrol, koji je proširio priču na uzročno – posledične veze koje su uticale na rokenrol. Ekonomija, politika, geopolitika, književnost, sve što je moglo da utiče na rokenrol, on je o tome pisao”, rekao je Bogica Mijatović, rok kritičar i muzički urednik, koji je gostovao na promociji kao recenzent knjige.

U drugom delu knjige objavljene su liste dvadeset najboljih albuma snimljenih u Srbiji u periodu od 1992. do 2017. godine koje je sačinilo 57 novinara, umetnika i kulturnih analitičara, uključujući i autora knjige. Od tih listi sačinjena je i lista 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ. Kako Antonić kaže, prvi deo pokazuje zašto je došlo do drugog, a drugi potvrđuje da rokenrol nije propao.

„Cilj je bio upravo da se sa tom listom i sa tih ukupno 500 albuma koliko ih je pomenuto u anketi vidi koliko je to široka oblast, koliko je velika produkcija, koliko je bogata, kao najbolji dokaz toga da rokenrol nije propao u Srbiji. To jesu dve knjige u jednom, ali su organski povezane”, naglasio je Antonić.

Foto: rockomotiva.com

Jedno od poglavlja u knjizi nosi naziv „Sve više knjiga, sve manje časopisa”, aludirajući na to kako su se rok analitičari okrenuli pisanju knjiga usled nestajanja kulturnih i muzičkih časopisa. Rok muzika se danas retko sreće i na televizijskim programima, kao i drugi kulturni sadržaji, budući da oni sve više migriraju na internet, a Duško Antonić se u razgovoru o knjizi dotakao i uticaja takvih tranzicija na samu kulturu.

„Rokenrol nije propao, ali nam je propala kultura. U najvećoj opasnosti je celokupna kultura. U sklopu te kulture se rokenrol još najbolje drži jer je navikao na gerilsku borbu, jer je uspeo da se snađe, da ode na Jutjub, da ode tamo-vamo, što recimo pozorište ne može. Shvatio sam da rokenrol stoji na braniku kulture, na braniku morala, na braniku ljudskosti i da ima mnogo veću ulogu nego što je imao ikad u istoriji, barem kod nas. Jer ako popusti rokenrol, ako nestane, onda smo ga ugasili”, zaključio je Antonić.

Knjiga „Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji” sadrži ukupno 440 fotografija i ilustracija, uključujući omote 100 najboljih albuma, kao i fotografije izvođača. Objavljene su i biografije rok kritičara koji su učestvovali u izboru ovih albuma, kao i njihova obrazloženja zbog čega su se određeni albumi našli na njihovim listama.

Nema komentara

Napišite komentar