Održana izložba i promocija knjige Predraga Koraksića Coraxa

autor: Ana Bojović 0

U galeriji SKC Fabrika pred novosadskom publikom održana je promocija knjige „Trajno prošlo vreme“, autora Predraga Koraksića Coraxa, koju je pratila i izložba njegovih karikatura.

Izložbu je otvorila ekipa serije „Državni posao“ u svom prepoznatljivom maniru, osvrćući se na značaj ironije i satire u Coraxovom radu.

Coraxova knjiga, prevedena na engleski jezik, sadrži 600 karikatura od ukupno 3700, koliko ih je do sada nacrtao, a za cilj imaju jasno tumačenje vremena u kojem su nastajale. Međutim, postoji jedna praznina u knjizi, odnosno 1999. godina kada Corax nije radio.

Ta praznina takođe mnogo govori i o njegovom integritetu sa osvrtom na tadašnju situaciju u medijima. Prema rečima autora, sve što je ikada imao da kaže zamenio je crtanjem, a razultat je jasan. Ipak, po njegovom mišljenju, afirmacija njegovog rada ne znači da u Srbiji nema cenzure:

- Rad na ovoj knjizi traje već deset godina, ali po mom mišljenju nema boljeg trenutka za njeno objavljivanje nego sada. Jer sve ono što se dešavalo ranije, sada se ponavlja. Imao sam i ideju da izložim i neke karikature nastale pre 15 godina, a da ih aktuelizujem samo tako što bih im promenio glave, pa da se ti pacijenti ponovo pojave u istom obliku kao što je to bilo devedesetih godina – izjavio je Koraksić.

Producent Studentskog kulturnog centra Novi Sad Jovan Gvero podsetio je publiku na činjenicu da je Corax dobio  nagradu za najbolju publicističku knjigu, koju dodeljuje „Službeni glasnik“, u kojem funkciju direktorke vrši i jedna od junakinja Coraxovih karikatura, Jelena Trivan:

- Upravo to predstavlja orgomnu ironiju ovog doba. Izuzetno je dragoceno imati Coraxovu knjigu sa karikaturama koji obuhvataju period od pre oko 14 godina jer kao da se ništa nije promenilo. Kao da su se neki likovi samo malo retuširali, a sve ostalo je ostalo isto – smatra Gvero.

Izdavač knjige Dušan Veličković istakao je važnost, ali i veliko iznenađenje povodom dodele nagrade jednog javnog preduzeća kao što je „Službeni glasnik“, baš u ovom periodu:

- Corax u dobu kada je sve i kada su svi korumpirani ima velik integritet, što dokazuje njegova knjiga koja ima kontinuitet, odnosno karikature u kojima su junaci danas isti kao što su bili na početku devdesetih godina. Ne kaže se džabe da jedna Coraxova karikatura govori više od bilo kakvog komentara ili kolumne, toliko da su čak i junaci karikatura odavno počeli da liče na sopstvene karikature.

Promociji i izložbi prisustovali su brojni ljubitelji Coraxovih karikatura, među kojima su se našli i novinari, glumci i studenti, a knjiga „Trajno prošlo vreme” bila je dostupna Novosađanima po specijalnoj ceni od 500 dinara.

Nema komentara

Napišite komentar