Nova knjiga Lane Bastašić „Mliječni zubi“ od petka u prodaji u Srbiji

autor: Milica Stolica 0

„Mliječni zubi“, nova knjiga Lane Bastašić, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost, od petka je dostupna u Srbiji.     

Foto: etrafika.net

Riječ je o zbirci dvanaest priča koje su posvećene djetinjstvu i dječijim traumama, a ispričane su iz ugla djece. Knjiga govori o neobičnom dječijem životu u svijetu odraslih i društva u kome se postoji, čija je svakodnevica ispunjena teškim scenama odrastanja. Bastašićeva u pričama o svijetu koji je odvratan i kome nešto nedostaje, prikazuje surovu realnost mračnog postojanja. 

Rumena Bužarovska, makedonska spisateljica, napisala je u svojoj recenziji da Lana Bastašić ovim djelom „ponovo pokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regionu“. 

Zbirka priča „Mliječni zubi“ je od petka u prodaji u izdanju Booka-e, a naredne nedelje će biti dostupno i izdanje za Bosnu i Hercegovinu. 

Lana Bastašić je do sada objavila dvije zbirke kratkih priča, knjigu priča za djecu, zbirku poezije, a za svoj prvi roman „Uhvati zeca“, koji je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman iz 2018. godine, dobila je Evropsku nagradu za književnost 2020. godine. 

Nema komentara

Napišite komentar