Milisav Savić- prvo ime na ovogodišnjem "Prosefestu"

autor: Asja Komadina 0

Svečano otvaranje festivala „Prosefest“ i dodela nagrade za prozu održano je u sredu, 23. aprila,  na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada. Nagrada „Milovan Vidaković“ ove godine pripala je svestranom Milisavu Saviću, proznom piscu, književnom istoričaru, prevodiocu i doktoru nauka. 

foto: Lorjana Lučić

Skup je pozdravio Andrej Fajgelj, predsednik i glavni odgovorni urednik Kuturnog centra.

- Ono po čemu se „Prosefest“ ističe je to što se stvara razmena između etabliranih imena svetske proze i onih koji su tek kročili na put književnosti, rekao je Fajgelj i dodao da taj dodir, po pravilu, ostavlja trajne utiske, i kod đaka i kod pisaca koji često ostaju u kontaktu. 

Jovica Aćin, pisac i prevodilac, pozvan je da kratkim govorom zvanično otvori festival i tom prilikom on je prisutne podsetio na značaj knjiga i čitanja za čovekov razvoj.

- Koliko god knjiga ne izgledala kao neposredan izraz realnosti, neposredan izraz istine, ona nam otkriva jednu mnogo veću istinu, a to je ona koja nam govori ko smo. Čitanje je suštinsko za nas, naše samoodređenje i naše viđenje dobra i zla, rekao je u govoru pri otvaranju festivala Jovica Aćin, pisac i prevodilac, podsetivši nas na značaj knjiga i čitanja za mladog coveka i slobodu misli, ideja i komunikacije koja se neguje čitanjem.

O dobitniku nagrade govorio je s velikim poštovanjem Nenad Šaponja, pesnik i književni kritičar, ukazavši na stalan književni razvitak Milisava Savića.

- Jedina konstanta u pripovedanju Milisava Savića bila je stalno preispitivanje, i literature i lične biografije, a i kolektivne biografije. Analizirajući svet u kojem smo egzistirali njegove  knjige ostavljaju najdublje tragove.

Milisav Savić kratko je govorio na uručenju nagrade, izrazivši naklonost prema liku Millovana Vidakovića i zadovoljstvo što je dobio nagradu koju su pre njega dobili veliki pisci.  

Muzičke minijature na violini odsvirao je Robert Lakatoš.

Nakon kraće koktel pauze, na scenu su izasli Milisav Savić, Nenad Šaponja i dve učenice gimnazije „Laza Kostić“ koje su imale priliku da razgovaraju s piscem i pitaju ga sve što ih je zanimalo o njegovom stvaralačkom procesu, motivima iza knjiga i o onome  šta čini jednog uspešnog pisca.

Prosefest je nastao 2007. godine i jedan je od najznačajnijih regionalnih festivala po svom obimu i značaju. Do sada je na njemu učestvovalo preko 70 učesnika, od kojih je polovina iz zemlje, a polovina iz inostranstva, od Amerike pa do Kine, kako kaže Nedeljko Mamula, i dodaje da je   najvažnije to što na festivalu učestvuje veliki broj mladih ljudi iz novosadskih gimnazija, koji su najveći kapital koji Novi Sad stvara.

Osmi međunarodni festival proze „Prosefest“ trajaće do 25. aprila.

Nema komentara

Napišite komentar