Kuvar za decu sa autizmom traži izdavača

autor: Milena Zdravković 1

Gluten i kazein su glavni sastojci na koje su deca sa autizmom alergična, te ne čudi potreba za postojanjem kuvara namenjenog upravo njima. Prvi ovakav kuvar u Srbiji nedavno je napisan, međutim, još nije u prodaji, jer je u potrazi za izdavačem.

Poučena iskustvima iz prakse, reedukatorka psihomotorike i defektološka dijagnostičarka Jasenka Lazić, došla je na ideju da napravi kuvar namenjen baš deci iz spektra autizma. Ona duže od decenije radi sa decom sa razvojnim smetnjama, decom iz spektra autizma i psihomotoričkim razvojnim poremećajem.

– Roditelji sa kojima sam u kontaktu su tražili od mene, kao stručnjaka i zaljubljenika u zdravu ishranu, da im pomognem oko izbora jela koja bi deca mogla da jedu. Tada sam shvatila da ovakav kuvar još ne postoji kod nas i posvetila sam se njegovom pravljenju – kaže Jasenka Lazić.

Kako objašnjava, ishrana u kojoj se ne svrstavaju gluten i kazein pokazala se kao dobro rešenje, jer smanjuje nivo stereotpije, poboljšan je kvalitet sna, crevna flora je stabilizovana, koncentracija i mogućnost usmerene pažnje su povećane, motivacija je uključena, organizam je pročišćen i spreman za dostizanje razvojnih nivoa.

Kuvar „Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina)“ sadrži sedamdeset recepata, a obogaćen je i ilustracijama Aleksandra Buncića.

Majka dvoje dece sa razvojnim poteškoćama, Tamara Pilipović, smatra da ova knjiga, osim što je zanimljiva, umnogome olakšava dan roditeljima.

– Konačno je razbijen mit o tome da je zdrava hrana neukusna. Najbolje od svega je što i dete može biti uključeno u pripremu obroka. Nisam ljubiteljka klasičnih kuvara, pa mi je ovo pravo otkrovenje. Razigrano, ukusno, zdravo i potrebno iznad svega – kaže ona.

Autizam se najčešće definiše kao složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života. Nastaje kao posledica niza faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje. Postoje individualni programi koji se sastoje od niza radnji gde je neophodno da i porodica ili medicinski stručnjaci budu angažovani. Ishrana je jako bitna stavka, jer određeni sastojci u hrani izazvaju alergijske reakcije.

1 Komentar

  • Gravatar Image

    Poštovani, gde mogu kupiti knjigu Jasenke Lalić, Hrana zdrava, hrana fina?

Napišite komentar