Književno veče sa Stašom Nikolić Aras

autor: Jelena Hajder 0

Književnica Staša Nikolić Aras gostovala je sinoć na književnoj večeri u Crnoj kući povodom objavljivanja njene prve zbirke pesama pod nazivom Takve se stvari događaju ljudima.

foto: CK13

Nikolićeva se osvrnula na još uvek aktuelne teme književnika na ovom području, kao što su ratna dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka, naglasivši da je neophodno da se književni stvaraoci otrgnu od takvih motiva:

- Ta konstantna potreba da se piše o ratovima na ovim prostorima. Je l' to vama dosadno? Meni jeste, prošlo je 20 godina, grozno je to što i dalje po istim stvarima kopamo.

Učesnici književne večeri analizirali su balkanski mentalitet i odnos ljudi prema književnosti na ovim prostorima, nakon čega su došli do zaključka da balkanski narodi moraju dosta da porade na spostvenoj kultivaciji:

- Kod nas neke dobre stvari prolaze, a da nisu prepoznate, mnogo energije odlazi na formu. Mi smo divlji narod i treba nas kultivisati – zaključila je Nikolićeva.

Staša Nikolić Aras je dve uzastopne godine bila dobitnica nagrade Vranac za najbolju kratku priču, što ju je, kako kaže, jako iznenadilo:

- Dva puta zaredom dobila sam Vranca, tamo pravi pisci šalju tekstove, kada sam tu nagradu dobila, to me je šokiralo i onda sam shvatila da bih trebala da se uozbiljim.

Autorka je pravila pauze u razgovoru čitajući stihove svoje pesame Noćni vlak i teksta Čišćenje, što je naišlo na oduševljenje publike. Staša Nikolić je dugi niz godina voditeljka radionica kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu, te je veče privedeno kraju upravo temom o procesu književnog stvaranja.

Na pitanje gde se nalazi granica dobrog ukusa i da li knjiga može biti dobra ako je ne pišemo na osnovu životnog iskustva, književnica je odgovorila da je životno iskustvo najčešće presudno:

- Ja mislim da priča mora biti iščupana iz nerva osim ako neko nije strašno talentovan – zaklučila je književnica.

Ovaj književni susret organizovan je u okviru jednogodišnjeg projekta Artikulacija koji je pokrenuo Omladinski centar CK 13 sa ciljem izražavanja kritičkog mišljenja prema nacionalnim politikama.

Nema komentara

Napišite komentar