Jezički mikroskop: Vreme je za zapetu

autor: Stefan Janjić 0

Vojvodino vreme je. Ovako glasi pokrajinska verzija slogana Liberalno-demokratske partije. Predsednik stranke je dramaturg, istaknuti članovi intelektualci, ciljna grupa obrazovani birači, a niko da se pre velikih lekcija o životu seti jedne iz petog razreda osnovne škole: vokativ se uvek odvaja zapetom!

Upotreba metonimije u političkim porukama izuzetno je česta pojava. Slogan Liberalno-demokratske partije ne izdvaja se ni po odabiru vokativa - sličnu su taktiku imali radikali (Napred Srbijo!), socijalisti (Ustani Srbijo!, Srbijo glavu gore!), te SPO (Srbijo izađi!). Ni centralna poruka nije nova: slogan „Vreme je“ koristila je Demokratska stranka na izborima 1990. godine.

Šta je, dakle, novo? Tačka na kraju rečenice. U eri spektakularizacije javnog govora, a naročito u jeziku politike - koja od spektakla i živi - tačka umesto uzvičnika zaista deluje osvežavajuće. Svedenijim izražajnim sredstvima često se postiže jači efekat. Recimo: ako je neko uvređen, pre će nam to staviti do znanja rečenicom „Sada si već malo preterao“ nego „Sada si već mnogo preterao“.

Uzvičnik je znak interpunkcije čiju su snagu svakodnevnom i neodmerenom upotrebom uništili tabloidi. Svaka trivijalnost postala je senzacija, a novinarima je dovoljan ma kakav povod da im se otme uzdah iz grudi (i uzvičnik sa tastature). Zbog toga tačka u sloganu „Vreme je.“ dodaje nijansu odlučnosti i uverljivosti. Biće interesantno posmatrati koje će se partije opredeliti za uzvikivačke parole, a koje će smatrati da su dovoljno ubedljive i rečenice poput „Budućnost u koju verujem“.

A šta je staro? Nepoštovanje pravopisa. Ni u jednom od navedenih slogana iz prvog pasusa vokativ nije odvojen zapetom, a lošu tradiciju nastavlja i LDP. Kroz čije sve glave, računare i ruke jedan plakat treba da prođe da bi na kraju došao do zidova i reklamnih panoa? Kako je moguće da niko od stranačkih lidera, članova, marketinških stručnjaka i dizajnera ne zna da bi iza reči „Vojvodino“ trebalo umetnuti zapetu?

Nema kulture u predizbornoj kampanji. Ni među temama, ni u načinu na koji se o njima govori.

Nema komentara

  • Gravatar Image

    Kad vec pisete tekst na ovu temu, sa tako kritickim tonom - ne toliko prema plakatu i sloganu koliko prema samom ldp-u bilo bi fer da kao sliku clanka koristite sam plakat a ne ovu gde je tekst sa plakata napisan u formi recenice.

    "Vreme je" je u ovom slucaju graficki "device" u sluzbi ove kampanje, i taj "device" na sebi nosi tacku na kraju vise kao rezultat umetnicke slobode dizajnera nego kao simbol recenice. Dizajner je zeleo da tacka doda na vaznosti, a ne da od toga pravi recenicu, inace bi verovatno poceo velikim slovom.

    Iz te grafike dalje su izvedeni ostali plakati, rec "Vojvodino" i "Beograde" itd je razdvojena linijom, i ne vidim da ovo sve zajedno formira recenicu vec plakat.

Napišite komentar