Jezički mikroskop: Novine

autor: Stefan Janjić 0

„Nije odustajala da bude novina“ - ovakav je naslov svom tekstu posvećenom 110. rođendanu „Politike“ dao Matija Bećković. Dok čita najstariju novinu na Balkanu, čuveni pisac verovatno nosi naočar, a odabrane tekstove iseca makazom.

Za razliku od „Politike“, koja nije odustajala da bude novina, tabloidi se te svoje uloge lako odriču. Predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa naročito iritira „Kurir“: „Želeo sam da ukažem na (...) hajku koja se protiv mene u jednoj novini vodi već mesecima“. Kivna na tabloide bila je i pevačica Jelena Karleuša, koja tvrdi da su joj mediji „ukrali“ tri četvrtine posetilaca na prošlogodišnjem koncertu:  „Ograđen je prostor za 30.000 ljudi, a onda su mi rekli da se šire, tako da znam da ih je bilo 40.000! Ni u jednoj novini niste videli nijedan dokaz da je bilo 10.000 ljudi. To je najbolji koncert ikada od domaćeg izvođača.“

Ostavimo po strani neispravnu konstrukciju „najbolji koncert ikada“, nastalu doslovnim prevođenjem engleskog „the best concert ever“. Urota medija protiv najboljeg koncerta svih vremena ne bi nas ovde interesovala da Karleuša, poput Đilasa i Bećkovića, nije odbacila činjenicu da imenica „novine“ nema oblik u jednini. Dakle, hajka se vodila u jednim dnevnim novinama, a ni u jednim dnevnim novinama nismo videli dokaz da je Karleuša okupila 10.000 ljudi.

Reč „novine“ pripada nevelikoj grupi imenica koje imaju samo oblik množine (pluralija tantum). Istu sudbinu imaju i bermude, poklade, mekinje, hulahopke, vile, ali i neke vlastite imenice: kod rudnika Stolice je 26. septembra 1941. godine ustanovljeno da će se borci NOP-a zvati „partizani“, a da će im oznaka biti crvena petokraka zvezda. Toponimima u množini pripadaju i Udine, Delnice i Berane. Napomenimo i to da su oblici naočare i naočari jednako ispravni - sve je dobro dok nam pogrešne jezičke novine ne pretvaraju novine u novinu.

Nema komentara

Napišite komentar