Druženje sa Blagojem Bakovićem zatvorilo "Dane Laze Kostića"

autor: Jovana Stojmenović 0

„Dani Laze Kostića“ na ovogodišnjem 21. Salonu knjiga na Novosadskom sajmu završeni su sinoć druženjem sa književnikom Blagojem Bakovićem, dobitnikom nagrade „Lenkin prsten“ za 2014. godinu, koja se dodeljuje za najbolju ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku.

Na početku okupljanja Baković se nakratko vratio čak dve decenije unazad i prisetio se prvog Salona knjiga, kada je na njemu učestvovao u posve drugoj ulozi. On je tada predstavljao izdavačku kuću iz Vrbasa, grada u kojem živi, a večeras je u pogramu učestvovao kao pesnik i dobitnik nagrade koju od 2006. godine dodeljuje Dom kulture Srbobran u čast Lenki Dunđerski.

– Čast mi je što upravo ja zatvaram „Dane Laze Kostića“ na ovogodišnjem Salonu knjiga – rekao je Baković:

– Moja pesma „Puna je tišina“ napisana u ženskom licu u formi soneta je prema mišljenju članova žirija na izvestan način obeležila prethodnu godinu kada je književna scena u pitanju, i to jeste posebno priznanje za svakog književnika.

Baković je potom prisutnima pročitao nekoliko pesama iz svoje poslednje knjige „Zrno soli“, a najglasniji aplauz iz publike je stigao posle pročitane nagrađane pesme „Puna je tišina“ koja je objavljena u knjizi „Vajar sanja među kamenjem“.

– Nadam se da će dodeljivanje ove nagrade trajati još mnogo godina, te da će naši izdavači izdavati još mnogo knjiga, jer moje je mišljenje da je najlepše kad počne da se rađa ona lepota koju knjiga seje – rekao je ovaj književnik.

Na samom kraju okupljanja Baković je u duhu stvaraoca pisane reči sve one koji u televizijskim kanalima traže lek od svakodnevice uputio na knjigu, onu koja, prema njegovim rečima, ume da nadživi svako doba i čije vreme nikada neće proći.

Nema komentara

Napišite komentar