Civilizacijski napredak je i atomska bomba, a kulturološki napredak je biti čovek

autor: Milica Gvozdenac 0

Prvi korak ka uspehu na individualnom i kolektivnom planu i izbavljenju bilo koje države, regiona, civilizacije iz rupe u kojoj se nalazi jeste naporan rad na sebi, a počinje čitanjem i učenjem. To je u velikoj meri zaboravljeno u društvu i zato su ovakvi festivali od ogromnog značaja za čitave generacije – rekao je v.d. direktora Kulturnog centra Bojan Panaotović na konferenciji za medije koja se održala povodom otvaranja 10. Međunarodnog Prozefesta.

Giljermo Martines, foto: Milica Gvozdenac

Panaotović je naglasio da će se Kulturni centar truditi da utiče na što više događaja u Novom Sadu, jer je zadatak kulturnih poslanika da maksimalno promovišu umetnost, književnost i intelektualni rad.

– Naš zadatak je da širimo dobro učenje, rad na sebi i normalan odnos prema drugim članovima zajednice – kazao je Panaotović i dodao da je neopravdano da festivali koji se tiču intelektualnog aspekta, književnosti i promišljanja budu  u senci.

Urednik festivala Nedeljko Mamula naglasio je da Prosefest služi da bi se širio pozitivni i dobri duh razmene i prijateljstva među piscima, ali i publikom. Mamula smatra da značaj festivala ovakvog tipa ne vide ljudi koji su na vlasti, ali da svi oni koji dolaze iz inostranstva znaju da je Prosefest jedan od najznačajnijih evropskih festivala.

Povodom uručenja Međunarodne nagrade ,,Milovan Vidaković” koja se dodeljuje od drugog Prosefest-a, argentinski pisac Giljermo Martines rekao je da uviđa značaj festivala ovakvog tipa i da je Novi Sad pre deset godina napravio korak ka vraćanju književnosti svojim korenima, ali da mu je grad posebno drag jer je tu njegova knjiga prvi put objavljena na stranom jeziku.

- U Novom Sadu je objavljena moja prva knjiga u Evropi, zapravo moja prva knjiga objavljena na stranom jeziku. Reč je o knjizi ,,Povest o Rodereru”, ona je objavljena pre više od 20 godina zahvaljujući jednom vašem sugrađaninu kojeg sam upoznao kada smo zajedno studirali na Oksfordu – kazao je Martines.

10. Međunarodni festival Prosefest počinje danas i traje do petka (15. april).

Nema komentara

Napišite komentar