Bloomsday Serbia u Zenitu

autor: Milan Damjanović 0

Novi Sad je treću godinu za redom domaćin književnog festivala Bloomsday Serbia koji će se održati danas u knjižari Zenit. Moto ovogodišnjeg festivala je „Povratak životu“, povratak čitanju, povratak umetnosti, povratak radosti življenja.

Foto: Bloomsday Serbia

Treće izdanje festivala Bloomsday Serbia svečano će otvoriti akademik Zoran Paunović u 17 časova.

Festival će biti održatn u Zenitu na dva nivoa. Program počinje na gornjem nivou maratonskim čitanjem kultnog romana „Uliks“ Džejmsa Džojsa. U čitanju učestvuju gimnazijalci novosadskih srednjih škola i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Uporedo će biti održan „Vojvođanski paparikaš & Irish Stew“ – degustacija i ocenjivanje hrane iz različitih podneblja, a od 20 časova „Fineganovo bdenje“ – tradicionalna irska muzika iz plejliste Aleksandra Petrovića (Ace Seltika).

Program na donjem nivou knjižare počinje u 18 časova predavanjem „Roman i grad“ povodom 99 godina od objavljivanja Uliksa i 50-ogodišnjice Romana o Londonu. Učestvuju profesor na FILUM-u dr Dragan Bošković, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu Mina Đurić i urednik izdavačke kuće Blum izdavaštvo Aleksandar Šurbatović. Nakon predavanja posetioci će imati priliku da saznaju sve o vezi kniževnosti i filma na tribini „Džojs i film“. Učesniči tribine biće filmski reditelj Nikola Lorencin, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i filmski kritičar i publicista Miroljub Stojanović. Program donjeg nivoa završava se projekcijom filma „Bloom“ režisera Šona Velša sa početkom u 20 časova.

Bloomsday je najrasprostranjeniji književni festival na svetu i obeležava se u više od 50 svetskih metropola. U pitanju je interaktivni festival, koji na nesvakidašnji način povezuje književnost sa srodnim umetničkim granama i uključuje u svoje programe najširu publiku. Iako je u fokusu festivala književnost, Bloomsday se na netipičan način bavi i filmom, muzikom i predstavljanjem i degustacijom hrane i pića.

Nema komentara

Napišite komentar