Argentina je zemlja pripovedača

autor: Nenad Pejak 0

„Na ovakvu tradiciju pripovedanja u Argentini uticale su odlične učiteljice iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i kulturna elita koja se školovala u Evropi“, objasnio je fenomen argentinskog spisateljstva Giljermo Martines na predstavljanju novosadskoj publici.

Foto: Nenad Pejak

U polupunoj sali „Tribine mladih“, Martines je govorio o svom radu, o uticaju porodice na njega, o prijateljstvu sa Vladimirom Tasićem, dobitnikom Ninove nagrade, ali i o novim projektima na kojima radi.

Književnik je naveo kako je njegov otac imao veliki uticaj na njega, njegovu braću i sestre.

– Stalno nas je terao da čitamo, u kući nismo imali televizor jer tada ne bismo čitali. Ali to se isplatilo, sestra je profesorka književnosti, brat bibliotekar, a ja pisac – rekao je Martines.

Argentinski pisac je rekao da je čuo za Danila Kiša i Vladimira Tasića, ali je naveo i da je jako teško pronaći srpske romane prevedene na španski jezik. Osvrnuo se i na svoje stvaralaštvo, govoreći o tome kako su nastale ideje za njegove romane, i kakve veze matematika ima sa njegovim pisanjem.

– Kada sam bio na postdiplomskim studijama, Vladimir i ja smo bili jako dobri prijatelji i čitali smo jedan drugom naše priče i to nas je veoma zbližilo. Čak me je jedna Vladimirova priča inspirisala da napišem svoju knjigu. Matematika me je očaravala i tada sam shvatio da ona ima veze sa filozofijom, logikom, Borhesom. Sve to sam utkao u svoje knjige – otkrio je Martines.

On je takođe spomenuo kako je po jednoj priči snimljen film u kom je jednu od glavnih uloga tumačio Ilajdža Vud, i tom prilikom se pohvalio kako radi na još jednom filmu koji se snima po njegovom delu, te da će se njegova nova knjiga zvati „Istinito i dokazivo“.

Na pitanje kako se izjašnjava u pogledu karijere, istakao je da je književnost njegova prva ljubav.

– Sebe smatram piscem, Argentina je zemlja pripovedača – naveo je Martines.

Pored Martinesa, govorio je još i Nenad Šaponja, jedan od organizatora „Prozafesta“, koji je ovom prilikom i najavio tu manifestaciju. On je iskazao želju da Argentinac bude gost na nekom od narednih izdanja „Prozafesta“, uz opasku da je veoma dobro što se ljudi poput Martinesa dovode u Novi Sad.

Nema komentara

Napišite komentar