Antićevi dani završeni dodelom nagrade

autor: Jelena Potrebić 0

Trodnevna manifestacija Antićevi dani zavšena je svečanim proglašenjem laureata za nagradu “Miroslav Antić“. Nagrada koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije u prethodnoj godini pripala je Marjanu Čakareviću za zbirku pesama “Jezik“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. 

Ovogodišnji  Antićevi dani posvećeni su pedesetogodišnjici od prvog izdanja zbirke pesama “Plavi čuperak“. Ovom prilikom član gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otkrio je da će gradska vlast pokrenuti incijativu za podizanje spomenika “Plavom čuperku“, najznačajnijoj zbirci ovog pesnika.

“Grad Novi Sad će i pored ove manifestacije, koja je jedna od najznačajnijih, podržavati i dalje sve kreativne ljude koji mogu da doprinesu podizanju kvaliteta kulturnog života u ovom gradu. Ova nagrada dobitniku treba da predstavlja podsticaj za dodatno usavršavanje u ovoj oblasti.” smatra Vučenović.

Tročlana komisija jednoglasno se odlučila za ovogodišnjeg dobitnika, dok ga je predsednik žirija Dejan Matić uporedio sa Mikom Antićem, ističući jezik univerzalija, koji koristi u svojoj zbirci pesama.

“Tri ključne reči: jezik, mreža i grad, pomereni iz ležišta postaju magični prostor Čakarevićeve poezije.“ rekao je Matić nazivajući ga frontmenom svoje generacije.

Čakarević priznaje da nagradu nije očekivao, te dodaje da je prestao sa knjigom da bude na “ti“. Kod pesnika, čije ime njegova nagrada nosi, ističe boemiju, izjednačavajući je sa najvećom umetnošću.

“Boemija podrazumeva individualizam u najplemenitijem smislu te reči, negovanje sopstvenih najuzvišenijih hirova, ne u smislu da bi se potcenili drugi, već da bi svaki trenutak u životu bio vredan pamćenja. Na tom putu je poezija, a nadam se i moja knjiga, najpouzdaniji vodič.“ rekao je dobitnik.

Ovogodišnja manifestacija “Antićevi dani“ održala se osmi put za redom, negujući ime jednog od najvećih pesnika u Srbiji. 

Nema komentara

Napišite komentar